FOTO Post-apocalipsa din Irpin. Prima zi a fost război. A doua zi, lupte. A treia zi, rachete

marți, 21 iunie 2022, 12:31
2 MIN

Când mergem la mall sau la un supermarket pare de la sine înţeles că produsele pe care le căutăm sunt acolo. Că scările rulante funcţionează. Că sunt mulţi alţi cumpărători. Dar pentru locuitorii din oraşul Irpin, nimic din toate acestea nu mai este de la sine înţeles, scrie Remus Cernea pentru newsweek.ro.

Cel mai mare centru comercial, numit Giraffe Mall, a fost distrus fără nici un sens de către invadatorii ruşi. Nu era un obiectiv militar, dar în dorinţa de a teroriza populaţia şi de a o depriva de sursele de hrană şi alte bunuri, Putin şi armata lui au consumat muniţie de război pentru a distruge şi incendia locul de unde se cumpărau, pe lângă alimente, şi electronice, haine ori jucării. Iar acest lucru s-a petrecut foarte aproape de România. Distanţa rutieră Iaşi – Irpin (562 km) este mai mică decât cea dintre Iaşi şi Timişoara (668 km), spre exemplu.

Imaginile distopice şi post-apocaliptice fotografiate la Irpin amintesc şi de Cernobîl, mai ales jucăriile lăsate orfane printre ruine, fără să mai ajungă să bucure copii. Aşa că, imaginaţi-vă, chiar şi pentru o clipă, că mall-ul pe care îl vizitaţi ar putea deveni cândva o ruină. Oricâtă dezvoltare tehnologică am avea, lumea noastră, după cum se vede, este încă una fragilă şi instabilă. Oricând ceea ce civilizaţia şi creativitatea umană au construit se poate nărui.

Ceva din felul nostru de a fi ne ţine aproape de prăpastii istorice terifiante. Au demonstrat-o asta din plin cele două războaie mondiale, dar şi unele mai recente, precum cele din Yugoslavia, Siria şi, acum, Ucraina. Iar spectrul unei conflagraţii nucleare nu e tocmai unul îndepărtat.

L-am însoţit la Irpin, alături de numeroşi jurnalişti din toată lumea, pe Eamon Gilmore, Reprezentantul Special al Uniunii Europene pentru Drepturile Omului. Mai întâi la podul distrus care a oprit invazia rusească spre Kiev, iar apoi la centrul comercial. Era marcat de imagini iar angajamentul Uniunii Europene este de a-i aduce în faţa unui tribunal internaţional pe cei responsabili de crime de război, inclusiv aflaţi la nivelul cel mai înalt de decizie în Rusia.

Am vorbit şi cu Maxim Usyk, un tânăr localnic care a fost surprins de primele zile de război şi care s-a refugiat apoi, pentru câteva luni din calea invadatorilor. A revenit în oraş cu familia abia recent, după ce armata ucraineană a respins atacurile ruseşti din zona capitalei Kiev. Acum Irpin este liniştit, dar urmele războiului îi vor marca memoria pentru totdeauna.

Citeşte mai mult pe newsweek.ro

Comentarii