Iar a venit Crăciunul! Dar pentru moldoveni și cei care sărbătoresc pe stil vechi

luni, 06 ianuarie 2020, 08:00
2 MIN
 Iar a venit Crăciunul! Dar pentru moldoveni și cei care sărbătoresc pe stil vechi

Obiceiul de a vesti naşterea lui Hristos în Ajun de Crăciun pe stil vechi se păstrează cu sfinţenie în aproape toate satele din Republica Moldova. Potrivit tradiţiei, încă de dimineaţă preoții merg din casă în casă şi-i binecuvântează pe gospodari. Spre seară, femeile se apucă de gătit bucate pentru a întâmpina oaspeţii în seara de Crăciun, iar bărbaţii se apucă de tăiat porcul.

Forfotă mare pe la casele oamenilor din Republica Moldova. Au rămas doar două zile şi creştinii moldoveni marchează Crăciunul pe stil vechi. Gospodariipregătesc din timp daruri pentru preotul care le va călca pragul casei în ajun de Crăciun. Pentru a reuși să ajungă la toate familiile din localităţile Republicii Moldova, preoții încep ritualul cu trei zile înainte de Crăciun. La fiecare gospodărie, preotul este răsplătit cu dulciuri şi colaci.

După ce preotul i-a binecuvântat pe gospodari, aceştia încep pregătirile pentru masa de sărbătoare. Femeile gătesc de zor bucate dintre cele mai alese: răcituri, sarmale, şi plăcinte. De asemenea, gospodinele s-au grăbit să coacă şi Crăciunei – simbolul sărbătorii.

Un alt obicei păstrat de gospodarii moldoveni este şi tăiatul porcului în ajun de Crăciun. Este un adevărat ritual. Sunt chemate rudele, dar şi vecinii pentru a participa la sacrificarea godacului. De regulă, animalul care urmează să fie tăiat este hrănit bine şi îngirijit timp de un an de zile, pentru a cântări peste 100 de kg. După ce porcul este sacrificat, carnea merge în oalele de la bucătărie pentru a fi pregătită cu mare iscusinţă de către gospodine. Întregul ritual se termină cu pomana porcului – o masa unde se aşează şi mănâncă cei care au participat la sacrificare.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii