De Sănătate

Punem punctul pe știi

În SUA, încep testările umane cu un vaccin împotriva cancerului de sân

vineri, 17 februarie 2023, 10:45
3 MIN
 În SUA, încep testările umane cu un vaccin împotriva cancerului de sân

Un studiu de fază 1b, finanțat de Departamentul american al Apărării, va înscrie persoane fără cancer, dar cu un risc ridicat de a dezvolta cancer de sân, care au decis să se supună în mod voluntar unei mastectomii profilactice pentru a reduce riscul de apariție a bolii.

Persoanele din această categorie sunt de obicei purtătoare de mutații genetice care le expun riscului de a dezvolta cancer de sân triplu negativ sau prezintă un risc familial ridicat pentru orice tip de cancer de sân. Studiul, desfășurat la campusul principal al Spitalului Clinic din Cleveland, va evalua siguranța și va monitoriza răspunsul imunitar.

Noul studiu va include aproximativ 6-12 pacienți și se preconizează că va fi finalizat până la sfârșitul anului 2023.

Participanții la studiu vor primi trei vaccinuri administrate la două săptămâni distanță și vor fi monitorizați îndeaproape pentru a se stabili efectele secundare și răspunsul imunitar.

Studiul clinic de fază 1b, realizat în parteneriat cu Anixa Biosciences, urmează studiului de fază 1a în curs de desfășurare, care a fost deschis în 2021 și se preconizează că se va finaliza în trimestrul 4 al acestui an.

Studiul de fază 1a include pacienți care au finalizat tratamentul pentru cancer de sân triplu negativ în stadiu incipient în ultimii trei ani și care în prezent nu prezintă tumori, dar prezintă un risc ridicat de recidivă.

„Cancerul de sân triplu-negativ este forma de boală pentru care avem cele mai puțin eficiente tratamente”, a declarat dr. G. Thomas Budd, doctor în medicină, la Centrul de cancer Taussig al clinicii Cleveland și cercetător principal al studiului.

„Pe termen lung, sperăm că acesta va fi un vaccin preventiv care ar putea fi administrat persoanelor fără cancer pentru a le împiedica să dezvolte această boală extrem de agresivă”, a precizat medicul.

Potrivit acestuia, există o mare nevoie de tratamente îmbunătățite pentru cancerul de sân triplu negativ, care nu are caracteristici biologice care să răspundă de obicei la terapiile hormonale sau țintite.

În ciuda faptului că reprezintă doar în jur de 12% – 15% din totalul cancerelor de sân, cancerul de sân triplu-negativ reprezintă un procent disproporționat de mare din decesele cauzate de cancerul de sân. Este de două ori mai probabil să apară la femeile de culoare, iar aproximativ 70-80% dintre tumorile sânului care apar la femeile cu mutații în gena BRCA1 sunt cancer de sân triplu negativ.

Vaccinul experimental vizează proteina alfa (α)-lactalbumina, din lactoserum, prezentă aproape la toate mamiferele și care nu se mai găsește după lactație în țesuturile normale, îmbătrânite, dar care este prezentă în majoritatea cancerelor de sân triplu-negative.

În cazul în care cancerul de sân se dezvoltă, vaccinul este conceput pentru a determina sistemul imunitar să atace tumora și să o împiedice să crească.

Studiul se bazează pe cercetări anterioare care au arătat că activarea sistemului imunitar împotriva α-lactalbuminei a fost sigură și eficientă în prevenirea tumorilor mamare la șoareci. Cercetarea, publicată inițial în Nature Medicine, a fost finanțată în parte prin donații filantropice de la peste 20.000 de persoane în ultimii 12 ani.

Specialiștii speră că acest vaccin va demonstra potențialul de imunizare ca o nouă modalitate de a controla cancerul de sân, și că o abordare similară ar putea fi aplicată într-o zi și altor tipuri de malignitate.

 

Comentarii