De Sănătate

Punem punctul pe știi

Îndulcitorii artificiali nu ajută la slăbit și pot fi periculoși pentru sănătate

vineri, 02 iunie 2023, 10:33
2 MIN
 Îndulcitorii artificiali nu ajută la slăbit și pot fi periculoși pentru sănătate

Organizația Mondială a Sănătății s-a pronunțat împotriva utilizării îndulcitorilor fără zahăr (NSS) ca mijloc de a controla greutatea sau de a limita bolile netransmisibile.

„Recomandarea se bazează pe concluziile unei revizuiri sistematice a dovezilor disponibile, care sugerează că utilizarea NSS nu conferă niciun beneficiu pe termen lung în ceea ce privește reducerea grăsimii corporale la adulți sau copii”, a anunțat luna aceasta OMS într-un comunicat.

Această recomandare a stabilit, de asemenea, că utilizarea pe termen lung a NSS ar putea contribui la diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare și boli grave la adulți.

„Înlocuirea zaharurilor libere cu NSS nu ajută la controlul greutății pe termen lung”, a declarat directorul OMS pentru nutriție și siguranță alimentară, Francesco Branca, într-un comunicat.

NSS nu sunt factori dietetici esențiali și nu au nicio valoare nutritivă, a precizat oficialul OMS, sugerând că populația ar trebui să reducă total consumul de dulciuri, începând de la o vârstă fragedă.

Aspartamul, ciclamații, advantamul, neotamul, zaharina, sucraloza, stevia și derivații săi se numără printre aditivii abordați în recomandarea OMS.

Toți sunt aprobați de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite.

Alcoolii zaharici (naturali) care conțin calorii, cum ar fi poliolii, nu sunt considerați NSS.

Anterior, în 2015, agenția ONU a cerut ca adulții și copiii să încerce ca zaharurile libere – inclusiv glucoza, fructoza și zahărul de masă – să reprezinte mai puțin de 10% din aportul total de energie.

„Avem dovezi solide că menținerea aportului de zaharuri libere la mai puțin de 10% din aportul total de energie reduce riscul de supraponderabilitate, obezitate și carii dentare”, a precizat Francesco Branca în urma acelui raport.

Recomandarea din 15 mai de a reduce consumul de NSS nu se aplică persoanelor cu diabet și nici nu se referă la medicamente.

Constatările OMS nu se referă nici la produsele de îngrijire personală, inclusiv pasta de dinți și produsele de îngrijire a pielii.

Analiza care a stat la baza acestei recomandări a inclus peste 320 de studii.

 

Comentarii