De Sănătate

Punem punctul pe știi

Infecţiile urinare, o afecţiune frecvent întâlnită la femei. Informații date de Conf. Dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog

miercuri, 02 martie 2022, 10:40
4 MIN
 Infecţiile urinare, o afecţiune frecvent întâlnită la femei. Informații date de Conf. Dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog

Corina Mihăilă, 36 ani, Iași: „În urmă cu 10 ani, imediat ce am rămas însărcinată, am avut primul episod de infecție urinară. De atunci, cam o dată pe an, uneori chiar și de două ori, traversez câte un astfel de episod. De fiecare dată infecția este provocată de E.coli și trebuie să iau antibiotic, ca să treacă. N-am înțeles niciodată de ce am luat această bacterie, în condițiile în care eu sunt extrem de atentă cu igiena mea. Pot face ceva, să pot preveni aceste episoade?“ 

Conf. Dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog, Clinica de Nefrologie, Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon“, Iași: „Infecțiile urinare sau ITU (Infecțiile Tractului Urinar) reprezintă una dintre cele mai comune probleme de sănătate, care afectează cu preponderență femeile (proporția fiind de 5 femei, la un bărbat). Motivul pentru care infecția apare mai des la femei este legat de lungimea uretrei, canalul care face legătura dintre vezică și exterior, prin care, practic, este eliminată urina. La femei, uretra este mai scurtă, iar acest lucru favorizează apariția și înmulțirea rapidă a bacteriilor, de aceea circa 60% dintre femei trec prin cel puțin un astfel de episod, de-a lungul vieții. Este adevărat, în cele mai multe cazuri, bacteria care provoacă apariția infecțiilor urinare este Escherichia coli (E.coli). Aceasta poate afecta orice parte a sistemului urinar: rinichi, uretră și vezică. De obicei, cele mai multe infecții afectează partea de jos a sistemului urinar, adică vezica și uretra. Trebuie să știți că atunci când nu sunt tratate la timp, infecțiile pot ajunge la rinichi și pot provoca pielonefrite, cunoscute ca infecții ale tractului urinar superior.

În funcție de zona afectată, infecțiile urinare pot fi clasificate în următoarele trei categorii: l cistita – este cel mai comun tip de infecție care afectează, de obicei, doar femeile. Aceasta reprezintă o inflamație a vezicii urinare, putând fi cauzată de bacteria E.coli. l uretrita – aceasta reprezintă o inflamație a uretrei și apare, de obicei, la bărbați, însă poate afecta și femeile. Uretrita este cauzată și de agenți patogeni precum Chlamydia și gonococul, care se transmit cu usurință prin contact sexual neprotejat. l pielonefrita – reprezintă o inflamație la nivelul rinichilor, cauzată de o cistită care nu a fost tratată la timp. Cistita acută favorizează agravarea infecției și transmiterea ei din vezică în rinichi. Poate afecta și bărbații, fiind una dintre infecțiile urinare comune. Cauzele infecției urinare pot fi următoarele: sistemul imunitar slăbit, folosirea sondelor pentru eliminarea urinei, litiaza urinară (pietrele la rinichi), constipația (din cauza constipației, bacteriile care stagnează în rect și în anus pot contribui la apariția infecțiilor vaginale) și, poate în mod surprinzător, la prima vedere, spălăturile vaginale (acestea distrug flora bacteriană care protejează sistemul urinar de bacterii), iar la bărbați poate fi incriminat și adenomul de prostată, care impiedică eliminarea completă a urinei.

Fiecare tip de infectie urinară are simptome specifice, în funcție de zona în care este localizată. Iată cum se manifestă infecțiile urinare: Infecțiile urinare joase (cistite și uretrite) prezintă următoarele simptome: urinări dese, în cantități mici, usturime sau dureri la urinare (disurie), senzația de greutate în partea de jos a abdomenului, eliminarea de urină tulbure, urât mirositoare sau cu sânge. Infecțiile urinare superioare prezintă următoarele simptome: dureri de spate sau în părțile laterale (flancuri), sub cutia toracică, febră mare (peste 38 de grade Celsius), stări de greață și vomă, frisoane și tremurat. Odată cu apariția primelor simptome, este necesar un consult la medicul dvs de familie, care vă cunoaște tot istoricul medical. După efectuarea analizelor, medicul va stabili diagnosticul și tratamentul corespunzător. Analizele pe care le poate recomanda medicul includ: sumar de urină și urocultură – pentru a stabili tipul de bacterie care a provocat infecția urinară; antibiograma – pentru a stabili sensibilitatea sau rezistența bacteriilor la anumite tipuri de antibiotice.

În cazul în care infecțiile urinare se repetă mai des de o dată pe an, sunt recurente, este bine să mergeți la un medic nefrolog sau urolog care poate recomanda efectuarea unor investigații mai amănunțite, care stabilesc cauza care continuă să provoace apariția infecției. Investigațiile includ: radiografie renală, ecografie renală, urografie. De obicei, infecțiile urinare sunt tratate prin administrarea de antibiotice, însoțite de probiotice și remedii naturiste. Printre tratamentele naturiste se numără, de exemplu, ceaiul de merișor, acesta având rol antioxidant și antibacterian. Dacă nu sunt tratate la timp, infecțiile urinare se agravează și pot duce la apariția următoarelor complicații: recurența infecțiilor urinare; apariția pielonefritei, care duce la inflamarea rinichilor; pierderea sarcinii, naștere prematură sau greutate scazută a fătului, în cazul femeilor însărcinate; uretritele recurente la bărbați duc la îngustarea uretrei; și, în situația cea mai gravă, chiar apariția sepsisului, o infecție generalizată adică.

Măsurile de prevenție sunt la îndemâna oricui și nu sunt greu de respectat. De exemplu, consumul de lichide, mai ales apa și ceaiurile ajută la diluarea urinei și crește frecvența urinării. Astfel, bacteriile sunt eliminate mai repede din tractul urinar. Faceți mișcare pentru a dezvolta musculatura pelvină. Când urina stagnează mai mult timp în vezică, cresc șansele de apariție a bacteriilor. Și, evident, țineți legătura cu medicul dvs, fie că este vorba de medicul de familie sau medicul nefrolog sau urolog 

Comentarii