„Explicaţia unui management controversat”

Interviu cu Beatrice Rancea despre cum angajează şi dă oameni afară din Operă

sâmbătă, 01 februarie 2020, 11:42
3 MIN
 Interviu cu Beatrice Rancea despre cum angajează şi dă oameni afară din Operă

„Ziarul de Iaşi” i-a cerut lui Beatrice Rancea, în patru întrebări, să explice „forfota” de la departamentele juridic, economic şi de achiziţii publice, unde au fost schimbaţi şase oameni în mai puţin de un an şi jumătate, fie prin demisia lor, fie prin demitere.

– O nouă juristă de la operă şi-a dat demisia în noiembrie. Leonard Damian, avocat pe care l-aţi susţinut dintotdeauna în public, Dana Ionescu, fost director economic, Nicoleta Atanasiu, fost referent achiziţii, toţi şi-au dat demisia sau au fost înlăturaţi. Dacă le adăugăm şi pe cele două persoane Simona Alice Gogan, contabila-şef, şi Alina Gheorghiu, de la achiziţii, avem şase persoane pe domeniile juridic, economic, financiar-contabil, care în ultimul an jumătate, au plecat, au demisionat sau au fost daţi afară din instituţie, iar patru dintre ei au făcut şi memorii la Ministerul Culturii.

Beatrice Rancea: Este exact ceea ce v-am spus, îmi doresc foarte tare pe aceste compartimente, pe toată instituţia de fapt, dar mai ales pe aceste compartimente atât de problematice – economic, achiziţii – unde sunt cele mai mari erori sau posibilităţi de a avea probleme, să fie oameni cât mai bine pregătiţi şi să nu existe aceste probleme. Ceea ce am făcut din noiembrie cu efect în ianuarie, adică doamna contabil nu putea să fie şef că nu ştia şi nu a reuşit să înţeleagă mecanismele acestei instituţii, lucrul cu sistemul bugetar, cu Ministerul Culturii, într-o operă înseamnă altceva. În momentul în care ai bani pentru poante la balet, e recuzită consumabilă, nu cumperi una tot anul, faci stocuri, e un tipic al instituţiei pe care nu a reuşit să îl înţeleagă. Asta e motivul pentru conflictele mele cu dânsa şi cu toţi cei care au veniţi nepregătiţi în sistemul operei, cel bugetar, care ţine de Ministerul Culturii. Ei nu întrebau, făceau singuri fără să întrebe, să se consulte.

– Deci niciunul dintre cei şase nu au ştiut să se descurce şi au plecat sau au fost daţi afară.

Beatrice Rancea: Nu, nu, ei au încercat să se descurce, dar nu mi s-a părut că ar fi oameni care să aibă pregătirea ca să nu ajungem la situaţia pe care, iată, o avem astăzi pe contabilitate, pe achiziţii şi aşa mai departe. Pentru că cel puţin ultimele două doamne reclamă chiar meseria lor, obiectul muncii lor.

– Dar uitaţi-vă din exterior cum arată lucrurile: aţi avut şase oameni pe juridic, achiziţii, economic, care nu mai sunt într-un an jumătate. Dacă e discuţia doar de pricepere, şi nu că au refuzat să vă asculte, înseamnă că e vina dumneavoastră, pentru că dumneavoastră i-aţi adus în primă fază, ei nu au intrat pe uşa din spate, s-au aşezat la birouri şi au început să muncească.

Beatrice Rancea: Vina mea este că le-am făcut mult prea repede contracte pe perioadă nedeterminată. Asta este într-adevăr greşeala mea.

– Codul Muncii spune altceva.

Beatrice Rancea: Ştiu, dar trebuia să avem o perioadă mai mare să vedem dacă ei îşi însuşesc specificul instituţiei, dacă îl înţeleg ca atare şi dacă putem funcţiona.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii