Vor merge la fel vânzările la maşinile “măsluite”? Ce este RAR Auto-Pass? Interviu cu şeful reprezentanţei Iaşi

duminică, 07 mai 2023, 08:40
4 MIN
 Vor merge la fel vânzările la maşinile “măsluite”? Ce este RAR Auto-Pass? Interviu cu şeful reprezentanţei Iaşi

Ieşenii care vor dori să cumpere maşini la mâna a doua ar putea avea norocul să nu mai fie înşelaţi cu privire la istoricul autoturismului „pe care au pus ochii”, cum ar fi numărul real de km pe care îi are sau reparaţiile făcute, dacă va intra în vigoare documentul RAR Auto-Pass.

 

Cine va dori să vândă o maşină veche va trebui să solicite actul de la Registrul Auto Român (RAR) şi să îl pună la dispoziţie cumpărătorului, asta doar dacă instituţia va implementa registrul electronic în care va stoca toate informaţiile despre istoricul autovehiculelor aflate în circulaţie în România, conform Proiectului de lege adoptat luna trecută de Camera Deputaţilor. Rămâne de văzut dacă legea va fi promulgată de preşedintele ţării. Cu ajutorul documentului se vor elimina „ţepele” de pe piaţa auto, respectiv km trucaţi sau accidente ascunse, cred specialiştii RAR. În cazul în care legea va trece de şeful statului, RAR spune că ar pune la punct sistemul în maximum un an.

Octavian Varvara, şeful reprezentanţei RAR Iaşi: „Certificatul RAR va fi sursa oficială de informare pentru orice potenţial cumpărător de autovehicul. Documentul este gândit să conţină informaţii despre evenimentele cele mai importante ale unui vehicul, respectiv istoric kilometraj, istoric ITP, istoric service-uri, istoric accidente şi reparaţii”, susţine Octavian Varvara. Instituţia va emite documentul online, a completat Varvara, astfel că solicitantul nu va fi nevoit să se prezinte la sediul instituţiei.

În timp ce o parte dintre ieşeni sunt de părere că un astfel de sistem trebuia să fi fost deja implementat în ţară, în condiţiile în care nu de puţine ori oamenii s-au trezit păcăliţi când au cumpărat o maşină second-hand, pentru proprietarii de parcuri auto din Iaşi vestea că înmatriculările de maşini la mâna a doua ar putea să nu mai fi posibile fără „RAR Auto – Pass” a căzut ca un trăsnet.

„Din punctul meu de vedere, ar fi trebuit să revină cumpărătorului să umble după acest document, nu să fie datoria vânzătorului. Adică fiecare om care vrea să îşi cumpere o maşină ar trebui să meargă să o verifice la organele abilitate şi apoi să semneze… Păi noi ce facem acum? Unele maşini din parc sunt aduse din România, înmatriculate deja, ştiu eu ce a făcut omul acela cu maşina înainte? Foarte multe maşini din Germania, de exemplu, vin direct de la leasing, de asta acolo nu se practică să se dea înapoi km, dar dacă la noi e moda asta cu km puţini, ce să facem? Aşa le place românilor să fie minţiţi, omul nu vrea să înţeleagă că nu poţi lua o maşină cu 10.000 de euro, care să aibă 100.000 de km şi să fie şi din 2019… Ceva, ceva este… Dar dacă stau bine şi mă gândesc, am dat şi peste maşini din Germania care aveau de trei ori kilometrajul dat înapoi. (…) Când omul vrea să o cumpere eu le spun să o verifice, să meargă la un service, iar apoi dacă vor, o cumpără”, ne-a declarat proprietarul unui parc auto din comuna Miroslava.

Reporter: Câte maşini aveţi în parcul auto? Merg vânzările de maşini second?

— „Am aproape 100 de maşini. Vânzările merg tare prost în această perioadă. Păi dacă se schimbă legea de pe o zi pe alta, e normal ca oamenii să fie speriaţi, iar din cauza asta mai amână momentul. E şi inflaţia, şi războiul…”

Reporter către şeful RAR Iaşi: Dacă un autovehicul este măsluit în altă ţară, să spunem că are km daţi înapoi, se poate verifica în România dacă maşina are km reali sau au fost modificaţi? Ce poate face omul, noul proprietar al maşinii, în cazul în care descoperă că a fost măsluită? 

— „Momentan RAR nu are competenţe în a emite astfel de certificate pentru maşinile aduse de afară, însă are în plan, ca strategie managerială, extinderea bazei de date în acest sens. De asemenea, RAR pune suplimentar la dispoziţia clienţilor serviciul RAR Expert, disponibil cu aparatură de ultimă generaţie la RAR Griviţa, Bucureşti, o verificare amănunţită a maşinii care se doreşte a fi achiziţionată, începând de la numărul real de km care poate fi verificat nu doar în bord, ci şi în alte componente ale maşinii, până la eventualele reparaţii ascunse care au afectat sistemul de direcţie, frânare etc. RAR emite şi pentru acest serviciu un certificat. Verificarea RAR Expert este voluntară şi contra cost”, ne-a precizat Octavian Varvara.

Comentarii