De Business

Punem punctul pe știi

Mai mult de o treime dintre manageri habar nu au unde se îndreaptă afacerile lor

Incertitudinea care s-a instalat în rândul mediului de afaceri vine pe fondul pandemiei de COVID-19.

joi, 23 aprilie 2020, 07:15
1 MIN
 Mai mult de o treime dintre manageri habar nu au unde se îndreaptă afacerile lor

Pandemia COVID-19 a declanşat o stare de incertitudine în rândul agenţilor economici. Ultima cercetare realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS) adresată managerilor întreprinderilor din industria prelucrătoare, construcţii, comerţul cu amănuntul şi servicii privind percepţia lor asupra perspectivei evoluţiei activităţii pe care o conduc arată că viziunea incertă creşte de la o lună la alta. 

Dacă în luna martie a.c. o pondere de 21,2% dintre manageri nu puteau estima modul în care vor evolua afacerile lor, în luna aprilie procentul a urcat la 34,3%. Pe de altă parte, în sectorul hoteluri şi restaurante, de exemplu, 95,4% dintre agenţii economici care puteau să-şi estimeze evoluţia volumului de activitate prevedeau în luna aprilie o restrângere a activităţii cu mai mult de 25% sau chiar închiderea afacerilor. În industria prelucrătoare, ponderea  celor care nu pot estima direcţia viitoare spre care se îndreaptă activitatea s-a majorat de la 24,5% în martie la 40,1% în aprilie. Subsectoarele atinse de incertitudine sunt, printre altele, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, industria metalurgică şi fabricarea echipamentelor electrice. În ceea ce priveşte ponderea agenţilor economici din sectorul transporturilor şi depozitării care nu pot face estimări privind evoluţia afacerii, procentul se majorează de la 25,9% în martie la 33,1% în aprilie 2020, după cum arată cercetarea INS.

În sectorul comerţului cu amănuntul, ponderea managerilor care nu puteau estima impactul epidemiei asupra volumului de activitate a crescut de la 20,7% în martie la 32,6% în aprilie. Cercetarea a fost realizată de INS în perioada 17-19 martie, înaintea aplicării altor măsuri pentru combaterea noului coronavirus, pe un eşantion format din 8.831 agenţi economici. Rata de răspuns a fost de 71,3%. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii