Comunicat de presă

Marius Bodea: PSD-ALDE-Chirica insistă să dea cel mai mare tun imobiliar din istoria orașului

joi, 23 mai 2019, 14:31
4 MIN
 Marius Bodea: PSD-ALDE-Chirica insistă să dea cel mai mare tun imobiliar din istoria orașului

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, deputatul PNL Marius Bodea, președintele PNL Municipiul Iași, a avertizat că intenția PSD-ALDE-Chirica este ca în ședința de CL de mâine, 24 mai, să dea cel mai mare tun imobiliar din istoria orașului.

Este vorba de schimbul de terenuri între firma M-CHIM și Primăria Iași, proiect pe care Mihai Chirica, alături de majoritatea din Consiliu, încearcă pentru a patra oară să îl adopte în Consiliul Local.


„În primul rând, remarc obstinația cu care primarul Chirica promovează acest schimb de terenuri prin care Iașul urmează să cedeze cele mai bune și valoroase suprafețe de teren pe care le are în centrul orașului (aproximativ 12.000 mp), suprafețe care pot fi valorificate și exploatate economic, urmând să primească în schimb o suprafață de teren 7.400 mp lângă Teatrul Național, într-o zonă unde nu se poate construi nimic din cauza proximității instituției de cultură, monument de categoria A. Direcția de Cultură a respins actualului proprietar demolarea clădirilor existente! Dacă i s-a respins demolarea, vă dați seama că nici vorbă nu poate fi edificarea unei noi clădiri… E practic o suprafață de teren fără potențial urbanistic”, a spus deputatul Bodea.

Marius Bodea atrage atenția că schimbul este unul inechitabil, orașul fiind păgubit dacă acest proiect se va aproba în Consiliul Local.

„Terenul de pe I.C. Brătianu, pe care urmează să îl preia Primăria, este evaluat și cu clădirile de pe el, la 1 milion euro. Noi, ca oraș, urmează să preluăm acest teren, cu acele dărăpănături pe care, evident, trebuie demolate, dar pentru care plătim 1 milion euro! Chiar dacă strict contabil acestea trebuiau inventariate, ele nu pot conta la calculul valorii schimbului, pentru că vor fi demolate. În orice variantă – parcare subterană, sediu pentru Operă sau simplu parc, cele două clădiri vor fi dărâmate dacă Primăria preia terenul. Deci, înseamnă costuri în plus pentru municipalitate!

Dacă această tranzacție se va concretiza, firma M-Chim va construi pe Smârdan încă trei blocuri-turn, așa cum apare și în Planurile Urbanistice zonale. Din punctul meu de vedere, acest lucru este o crimă urbanistică, în condițiile în care deja Smârdanul este complet blocat, cu o infrastructură stradală făcută pentru case. De ce nu face primarul un studiu de trafic pentru întreaga zonă, așa cum îi solicit de doi ani de zile? Pentru că știu cu siguranță că datele care ar reieși pur și simplu ar face imposibilă aprobarea a unui încă proiect imobiliar acolo, în zonă!

O altă problemă cu acest teren de pe str. Zimbrului este că se află în litigiu, iar Primăria a fost informată că este restituită suprafața o suprafață de 1825 mp conform sentinței civile nr. 1407/2018!
Evaluările din acest proiect sunt scandaloase! Cei din Primăriei au evaluat teren pe str. Moldovei, la 570 euro/ mp, iar terenul de pe str. Zimbrului, pe care urmează să îl cedeze Primăria, care e la 50 de metri distanță, l-au evaluat la 231 euro/ mp. În zona Elena Doamna, firma M-CHIM cumpăra, acum câțiva ani, un teren de circa 300 mp (de la fostul 24:ORE) la un preț ce trecea de 400 euro/mp. Acum, raportul de «evaluare» pentru proprietățile publice din fix aceeași zonă – 289 euro/mp. Iar proprietățile Primăriei sunt mai mari în ceea ce privește suprafața, față de ce a cumpărat firma M-CHIM acum câțiva ani.

Urmează ca Primăria să cedeze 900 mp pe str. Prof A. Sesan, colț cu Moldovei. În primul rând, în buricul târgului cei 900 mp de acolo au fost evaluați la 202 euro/mp, în condițiile în care în zonă toată lumea știe că se vinde cu peste 1000 euro mp, iar pe str. Răzoarelor, la Rond Vechi, în suprafață de 800 mp a fost evaluat la 266 euro/mp.  Trebuie să ținem cont că această intersecție este deja supraaglomerată! Terenul pe care îl are municipalitatea acolo poate foarte bine să fie folosit pentru supralărgirea benzilor de circulație pentru a fluidiza traficul acolo pentru că e jale!”, a încheiat Marius Bodea.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii