De Sănătate

Punem punctul pe știi

Medicii de familie se tem că vor fi nevoiţi să tragă obloanele

sâmbătă, 19 ianuarie 2019, 02:50
1 MIN
 Medicii de familie se tem că vor fi nevoiţi să tragă obloanele

Medicii de familie susţin că sunt în pericol să îşi închidă cabinetele dacă Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) va continua să forţeze adoptarea unei ordonanţe prin care acreditarea cabinetelor să fie obligatorie. La finalul anului trecut, Parlamentul a adoptat o lege care prevede exceptarea cabinetelor medicilor de familie, ale medicilor specialişti şi a cabinetelor stomatologice de la acreditarea prin ANMCS, fiind vorba despre Legea 329/2018, venită ca răspuns la nemulţumirile medicilor referitoare la Legea nr. 185/2017 privind asigurarea calităţii în sistemul de sănătate. 

„Prin exceptarea de la acreditare, unităţile medicale prevăzute în Legea 329/2018 sunt scutite de la tot acest proces deoarece acreditarea nu este posibilă fără implementarea unui sistem de management al calităţii, o astfel de acţiune nefiind fezabilă la nivelul cabinetelor medicale individuale unde există de cele mai multe ori în schema de personal doar două persoane, medicul şi asistentul medical“, au explicat reprezentanţii medicilor de familie. Medicii care sunt membri ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) sunt îngrijoraţi de faptul că s-ar putea reintroduce această obligativitate.

„Modificările propuse de ANMCS prin proiectul de Ordonanţă reprezintă un mod mascat de a reintroduce obligativitatea acreditării ANMCS. Se doreşte o suprapunere peste acreditările realizate în acest moment de alte instituţii ale statului, cu mari costuri pentru formarea sau angajarea de personal cu atribuţii de management calificat. Considerăm că propunerea legislativă este inoportună deoarece adoptarea ei va avea un puternic impact negativ asupra accesului pacienţilor la servicii medicale şi asupra funcţionării sistemului de sănătate şi solicităm în consecinţă Guvernului României respingerea acesteia“, a precizat dr. Dina Mergeani, preşedintele SNMF. 

 

 

Comentarii