De Sănătate

Punem punctul pe știi

Medicii de familie solicită introducerea formularelor electronice

joi, 20 aprilie 2023, 07:09
5 MIN
 Medicii de familie solicită introducerea formularelor electronice

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) solicită introducerea formularelor electronice în locul tipizatelor pe suport de hârtie, ca urmare a disfuncționalităților sistemului informatic pus la dispoziţie de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). O altă propunere este ca toate formularele, inclusiv reţetele, să fie doar în format electronic, fără să mai fie necesară tipărirea lor în cabinete.

”Visez la momentul când nu vom mai avea hârtii de completat și vom lucra doar în format  electronic. Analizele medicale să nu mai vină pe o bucată de hârtie, să nu mai transformăm pacienții în poștași trimițându-i cu scrisori medicale de la un medic la altul, când medicii pot face acest lucru  pe computer. Să renunțăm la formularele tipizate – trimiteri, rețete medicale, concedii medicale – și să ne folosim de formularele elctronice. Acum lucrăm, din acest punct de vedere, ca în 1970”, este de părere  Conf. Dr. Liviu Oprea, Președintele Colegiului Medicilor (CM) Iași și vicepreședinte al Societății Medicilor de Familie din Iași care a adăugat: ”Dacă pacientul nu va mai veni la medic cu teancul de documente medicale iar acestea vor fi trecute direct într-o fișă electronică de către toți  medicii care îl consultă, ei bine, vom avea o imagine completă a stării de sănătate a fiecăruia dintre noi. De exemplu, analizele la sânge nu le mai faci, dacă le-ai mai făcut o dată, chiar dacă ești văzut în mai multe spitale. De asemenea, având acces la fișa electronică a pacientului, medicii pot fi pro-activi și să-i cheme  pe cei cu afecțiuni cronice să repete anumite analize care nu sunt în regulă, cum ar fi spre exemplu hemoglobina glicozilată la cei cu diabet”. 

Pe de altă parte, medicii de familie se plâng că platforma informatică (SIUI), pusă la dispoziție de CNAS, este nefuncţională şi blochează activitatea medicală din medicina primară şi nu numai. Medicii susțin că, practic, este blocat accesul pacienţilor la servicii medicale din cauza unui sistem informatic depăşit din punct de vedere al scopului pentru care a fost creat.

Acest lucru duce, implicit, la o creștere a duratei de așteptare a documentelor medicale de către pacienți, la care se adaugă erorile de sistem în înregistrarea categoriilor de asigurat care pot conduce la limitarea drepturilor pacienţilor.

”Așa se întâmplă când vrei să faci un mamut. Este ca și Casa Poporului, care este a doua cea mai mare din lume, dar te întrebi la ce îți folosește. Noi știm că s-a dorit ca acest sistem informatic să fie unul centralizat, axat pe un bun control al banilor – lucru care nu este neapărat rău – dar acest tip de birocrație s-a dovedit a fi centrat pe Stat și nu pe interesul pacientului, care nu contează. Și vă dau un exemplu. Pacientul cronic poate primi lunar doar șapte medicamente compensate și altele pe programe naționale. Dar avem pacienți cu multiple comorbidități, care nu sunt acoperite de programe, și care au nevoie de mai mult de șapte medicamente. Și tu, ca medic, nu i le poți da. Și-atunci trebuie să îi explici omului acest lucru și să stai cu el și să cauți prețurile medicamentelor prescrise, ca să poți să i le dai în regim compensat pe cele mai scumpe iar el să le cumpere la preț integral pe cele mai ieftine. Altminteri există pericolul să nu-și ia medicația, pentru că nu-și poate permite din punct de vedere financiar. Nu este corect acest lucru nici pentru asigurat nici pentru medic”, a mai menționat Conf. Dr. Liviu Oprea.

Medicii de familie se mai plâng că aceste disfuncţii majore în verificarea categoriei de asigurat şi în eliberarea tuturor documentelor medicale din cadrul consultaţiilor predispun medicii la erori care le vor fi imputate ulterior chiar de către CNAS, deşi responsabilitatea nefuncţionării SIUI nu le aparţine. În acelaşi sens, susțin aceștia, imposibilitatea de a valida serviciile efectuate şi de a raporta activitatea lunii anterioare va afecta funcţionarea cabinetelor de medicină a familiei.

La rândul său CNAS admite că ”există unele disfuncționalități ale Sistemului Informatic Unic Integrat în accesarea aplicaţiei de interogare a calităţii de asigurat, mai ales pe platforma informatică publică” menționând pe site-ul instituției că ”SIUI  este  de mulți ani un sistem informatic subdimensionat, construit la nivelul anului 2008. Creșterea exponențială a volumului de date medicale procesate, mai ales în prima parte a lunii când furnizorii de servicii medicale transmit raportările lunare, sunt cauze care conduc la  disfuncționalități ale sistemului” și recomandă medicilor să înregistreze serviciile prestate în modul off-line.

Însă, spun medicii, sistemul off-line nu oferă vizibilitate și predispune la erori în prescrierea numărului medicamentelor compensate de pe rețetele medicale. 

”Modul off-line înseamnă că rețeta este validată mai târziu. Iar acest lucru înseamnă că tu nu ai un control al prescripției medicale și poți depăși cele șapte medicamente, de care vă spuneam că pot beneficia pacienții cronici. Tu îi prescrii pe rețetă patru medicamente, să zicem, dar el a mai fost la un medic sau la mai mulți, care, la rândul lor, i-au prescris împreună patru, cinci sau mai multe medicamente compensate și care în total depășesc maximul de șapte medicamente. În astfel de situații, ar trebui ca pacientul să ne spună că a mai primit și alte medicamente compensate de la alți medici, dar nu întotdeauna o face. Și-atunci tu, ca medic de familie, care prescrii ultimul, ești tras la răspundere de CNAS că ai depășit limita maximă. Ei bine, tocmai acesta este rolul modului de lucru on-line că te anunță în timp real că depășești această limită maximă de medicamente compensate”, a concluzionat Conf. Dr. Liviu Oprea.

 

Comentarii