De Sănătate

Punem punctul pe știi

Monturile, o problemă de sănătate care afectează cu precădere femeile

miercuri, 26 aprilie 2023, 09:45
3 MIN
 Monturile, o problemă de sănătate care afectează cu precădere femeile

Irina Toma, Iași: ”Am doar 25 de ani și au început să mi se formeze monturi la picioare. Când merg mai mult, pare că pielea se ”roade” în zona aceea și se înroșește. Nu știu dacă este o problemă de sănătate genetică dar și mama mea are monturi și a trebuit să își schimbe toată încălțămintea. Și-a luat un număr mai mare decât purta în mod normal și toți pantofii ei au partea din față foarte lată. Ea are și dureri uneori. Pe lângă aspectul estetic dizgrațiosal piciorului și, implicit, al încălțămimtei, pe mine mă îngrojorează foarte tare ideea că voi avea dureri și mă voi chinui să merg, așa cum i se întâmplă uneori mamei. Ce trebuie să facem să nu mai avanseze la niciuna dintre noi?”

Dr. Mariana Pricop, Medic specialist reumatologie, recuperare, medicină fizică și balneologie, Redhospital Sf. Sava, Iași: ”Hallux valgus (cunoscut popular sub denumirea de mont) reprezintă o afecțiune a articulației metatarsofalangiene 1 a piciorului, cu devierea vârfului degetului mare către degetele mai mici, în timp ce baza devine proeminentă, către exterior. În unele cazuri, suplimentar, pot apărea deformări asociate ale degetelor 2-5 și limitarea mobilității articulare.

Această afecțiune apare mai frecvent după vârsta de 20 de ani, și chiar mai târziu, având o  frecvență mai crescută la femei.

Din păcate, cauzele nu sunt complet cunoscute. Însă, există o serie de factori favorizanți care conduc la apariția monturilor. Și aici vorbim despre anumite morfotipuri ale piciorului (tipuri constituționale) și despre faptul că femeile sunt preponderent afectate – într-o proporție de 95% dintre cazuri -, din cauza laxității ligamentare care este condiționată hormonal, deci exacerbată la pubertate și menopauză. Tabloul factorilor favorizanți este completat de bolile inflamatorii de tip poliartrită reumatoidă care destabilizează întregul picior și duc la apariția, printre altele, a unui  hallux-valgus rapid evolutiv, precum și de posibilele traumatisme din antecedente. 

Acestor factori favorizanți li se adaugă și o serie de factori de risc precum:
– încălțămintea „elegantă” și incomodă, strâmtă și cu tocuri care, este adevărat că nu generează hallux-valgus, însă îl agravează pe cel preexistent;
– istoricul familial, care este incriminat în peste 50% dintre cazuri;
– piciorul plat (pes planus); 
– și nu în ultimul rând obezitatea sau scăderea ponderală rapidă care, prin propriile mecanisme de acțiune, pot favoriza apariția deformației degetului mare.

Din punct de vedere clinic se constată deformarea progresivă a antepiciorului care ajunge să deformeze și încălțămintea. Practic, se observă proeminența capului metatarsian și deplasarea halucelui în valg, ceea ce conferă aspectul estetic „dizgratios” al piciorului, de care pomeneați.
De asemenea, ca și în cazul mamei dvs, pot să apară dureri importante în repaus sau la efort (mers).
Hiperkeratoza (bătătura) reprezintă un simptom al tulburărilor de statică și un foarte fin indicator al hiperpresiunilor plantare. 
Adesea, se poate observa o inflamație a pielii din vecinătatea „montului”, mergând până la bursite și chiar infecții grave, provocate de același ”conflict mecanic” cu încălțămintea.

De regulă, diagnosticul este unul clinic dar acesta poate fi completat și de investigații imagistice (radiografie).
Tratamentul cel mai indicat, chiar dacă persoanele preocupate de modă nu îl agreează, constă în purtarea unei încălțăminte comode, care să nu jeneze piciorul. Se poate recomanda purtarea de orteze și de susținători plantari. 
Din punct de vedere medicamentos se recomandă un tratament local cu antiinflamatoare. Acestora li se pot adăuga și procedurile fizioterapice (electroterapie, laserterapie) care pot fi, de asemenea, folosite pentru scăderea durerilor. 

Reconstrucția chirurgicală trebuie luată în discuție când durerea este constantă și nu se remite sub nicio formă de tratament conservator”. 

Comentarii