De Sănătate

Punem punctul pe știi

Neasiguraţii ar putea beneficia de asistenţă medicală primară gratuită ca şi cei asiguraţi

duminică, 07 februarie 2021, 16:34
6 MIN
 Neasiguraţii ar putea beneficia de asistenţă medicală primară gratuită ca şi cei asiguraţi

Persoanele neasigurate ar putea beneficia de asistență medicală primară (medicul de familie) gratuită, exact la fel ca și cei care cotizează la fondul asigurărilor sociale de sănătate. Această inițiativă se regăsește în Programul de guvernare al PNL, pentru perioada 2021-2024, care își propune ”extinderea pachetului minimal de servicii medicale în medicina primară pentru pacienții neasigurați și finanțarea acestor servicii de la bugetul de stat în conformitate cu obiectivele asumate în cadrul proiectului realizat în parteneriat cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) – Program for Results”.

”Dacă mă întrebați pe mine, ei bine, eu cred că este o inițiativă bună, pentru că sănătatea trebuie să fie pentru toată lumea. O persoană mai săracă sau care, într-un anumit context, oricare ar fi acela, nu muncește, nu înseamnă că trebuie să moară mai repede. În plus, dacă este să gândim tehnic, o persoană neasigurată poate costa sistemul de sănătate mai mult decât una asigurată. De regulă, neasigurații sunt cei care ”blochează” UPU-urile spitalelor. Pentru că în calitatea lor de neasigurați nu au acces la prea multe investigații gratuite iar atunci când se simt rău se duc direct în unitățile de primire urgențe. Acolo li se fac analize, investigații, unele foarte costisitoare, tratamente… De altfel , așa este și normal. Cu excepția Olandei și Elveției – unde sunt asigurări private și nu sociale -, în Europa continentală nu există două tipuri de asigurări de sănătate”, este de părere Conf. Dr. Liviu Oprea, Președintele Colegiului Medicilor (CM) Iași.

În acest moment, potrivit Legii asigurărilor sociale de sănătate în vigoare, pachetul minimal de asigurări de sănătate în medicina primară cuprinde servicii medicale pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicale, supraveghere și depistare de boli cu potenţial endemo-epidemic (cum este în această perioadă SARS-COV2, de exemplu), consultații de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lehuziei, consultaţiile de planificare familială (metode contraceptive sau de consiliere privind planificarea familială), servicii de prevenţie (au în vedere bolile cronice) sau activități de suport (eliberarea certificatului medical constatator al decesului). Cu alte cuvinte, neasigurații pot beneficia de asistență medicală dar numai până la un punct.

”Eu sunt medic de familie și, ca și colegii mei, am pe lista mea și persoane neasigurate. Cei mai mulți dintre ei au lucrat și, din diferite motive, au rămas fără serviciu. Ei vin la mine – și la colegii mei – și pentru suferințe care nu se încadrează în pachetul minimal. Îi consult gratuit, chiar dacă ar trebui să plătească o taxă, și-apoi, cu părere de rău, le spun că nu le pot da rețetă compensată sau recomandare pentru analize gratuite, pentru că nu plătesc asigurări de sănătate”, explică Conf. Dr. Liviu Oprea.

De asemenea, acum, potrivit legii, neasigurații pot beneficia de asistență medicală spitalicească de zi sau continuă doar atunci când au o urgenţă medico-chirurgicală în care le este pusă în pericol viaţa și sunt îngrijiți doar până la rezolvarea situaţiei de urgenţă după care sunt fie externați, fie își plătesc serviciile medicale până la vindecarea completă. Desigur, excepție de la această situație este nașterea, gravida beneficiind de absolut toate serviciile medicale specifice, fără excepție.

În programul de guvernare al PNL nu se menționează modificări în acest sens, respectiv o extindere  pachetului minimal. Astfel, dacă neasigurații ar putea beneficia de tot ceea ce înseamnă asistență medicală gratuită la medicul de familie (consult medical, rețetă compensată, trimitere pentru efectuarea de analize gratuit), accesul gratuit la asistența medicală din spitale le va fi condiționat, ca și până acum, de statutul de asigurat, de plata integrală a serviciilor medicale sau dacă reprezintă urgență medicală.

Pe de altă parte, în pachetul de bază, teoretic, asigurații pot beneficia asistență medicală gratuită aproape pentru oricare suferință pe care o acuză. Teoretic, pentru că, practic, lucrurile nu stau chiar așa. Și, probabil că mulți dintre cei care au avut nevoie de sistemul de sănătate au constatat acest lucru.

”Nu există o definiție foarte clară a pachetului de bază și, conform legii, asiguratul ar trebui să beneficieze de aproape orice. Pe criteriul ”ca omul să nu fie supărat teoretic îi dăm orice”. Dar, mai apoi, Guvernul, prin ministerul de resort, intervine cu restricții de prescripție pentru medici, distribuirea inegală a acestora în teritoriu, cu limitarea la 20 a numărului zilnic de consultații. Asta ca să ascundem, de fapt, subfinanțarea. Iar omenii se lasă păgubași, fie din cauză că au acces greu la specialiști, fie că trebuie să meargă din medic în medic pentru un diagnostic și lista poate continua. Eu cred că se va putea discuta despre un sistem social de sănătate onest abia în momentul în care se va face un pachet de bază care să țină cont de raportul cost/eficiență și, da, acesta ar trebui să fie disponibil tuturor cetățenilor, asigurați sau neasigurați”, este de părere președintele Colegiului Medicilor Iași.

Cum s-ar putea rezolva această problemă? Medicii sunt de părere că doar printr-o negociere reală între Colegiul Medicilor, în calitate de reprezentant al furnizorilor de servicii medicale, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, în calitate de finanțator al acestor servicii și Guvern, cel care ar trebui să se ocupe de drepturile pacienților. Pentru că, deși la acest moment există un pachet de servicii sociale de asigurări de sănătate pentru fiecare cetățean al României, stipulat printr-un contract cadru, ei bine, acest contract este, în esență, o hotărâre de Guvern iar discuțiile cu reprezentanții CM  sunt negocieri strict pe acel contract și nu pe ceea ce ar trebui să ofere în realitate sistemul de sănătate.

Pe de altă parte, s-ar putea ridica și întrebarea: este corect ca neasigurații să beneficieze de aceleași drepturi privind accesul la asistență medicală primară ca și cei care plătesc asigurări de sănătate?

”Cel mai probabil, tipul acesta de argument ar putea exista în societate, dar nu ar fi corect. Pentru că noi, în România, avem asigurări sociale de sănătate care se bazează pe principiul solidarităţii şi subsidiarităţii în colectarea şi utilizarea fondurilor, ceea ce înseamnă că noi, atunci când cotizăm la Sănătate, plătim servicii medicale pentru alții, așa cum alte persoane plătesc pentru noi. În asigurările sociale de sănătate nu este ca în cele private, cât cotizezi de atât beneficiezi. În medicina de familie, toți ar trebui să beneficiem de aceleași servicii medicale, indiferent că lucrăm, suntem șomeri, asistați sociali etc. Numai că aici ar trebui să intervină Statul și să contribuie cu bani pentru toată lumea pe care tot el o scutește de la plată”, a mai adăugat Conf. Dr. Liviu Oprea.

Comentarii