De Sănătate

Punem punctul pe știi

Noi amănunte despre secretele dezvoltării creierului

miercuri, 17 ianuarie 2024, 13:24
2 MIN
 Noi amănunte despre secretele dezvoltării creierului

Creierul uman continuă să se construiască mult mai mult timp după ce ne naștem decât se credea până acum, sugerează o nouă cercetare a oamenilor de știință americani de la Universitatea din Pittsburgh.

O nouă cercetare privind dezvoltarea creierului postnatal, publicată la finele lunii decembrie în revista Nature, pune în lumină procesele fundamentale care contribuie la dezvoltarea unor funcții cerebrale importante, precum învățarea, memoria și navigarea spațială.

Noile cercetări sugerează că migrația neuronală extensivă continuă și după naștere.

Astfel, cercetătorii au demonstrat că un subset de neuroni inhibitori din cortexul entorhinal (CE), o zonă a creierului esențială pentru formarea amintirilor, continuă să migreze în această regiune unde construiesc noi conexiuni neuronale de la naștere până la vârsta copilăriei.

Cortexul entorhinal (CE) este o zonă a allocortexului creierului, situată în lobul temporal medial, un centru de rețea pentru memorie, navigare și percepția timpului. CE este principala interfață între hipocampus și neocortex.

Studiul sugerează că migrația neuronală postnatală extinsă în CE ar putea sta la baza perioadelor cheie de neuroplasticitate în timpul cărora creierul este deosebit de receptiv la schimbări și adaptări.

Descoperirea indică, de asemenea, un posibil motiv pentru care neuronii CE sunt mai susceptibili la neurodegenerare, deoarece alte studii recente au constatat că același tip de neuron este afectat la începutul bolii Alzheimer.

Analizând eșantioane de creier care au fost furnizate, în parte, de banca de țesuturi pentru epilepsie de la Spitalul de Copii din cadrul Centrului medical al Universității din Pittsburgh (UPMC) și de departamentul de neuropatologie de la Spitalul Presbyterian al UPMC, echipa de cercetare este prima care demonstrează că, spre deosebire de ceea ce se credea anterior, migrația neuronală de o asemenea amploare și durată este extinsă în regiunile care controlează gândurile și emoțiile.

Descoperirea oferă o explicație pentru modul în care creierul uman produce miliarde de neuroni noi într-un interval de timp foarte scurt, printr-un mecanism care le permite acestora să continue să apară și după naștere.

„În general, se crede că creierul a terminat de recrutat neuroni în momentul în care un individ se naște”, spune Shawn Sorrells, profesor de Neuroștiințe la Colegiul de Științe al UPMC.

„Suntem incredibil de entuziasmați să descoperim nu numai că migrația neuronală pe scară largă continuă în regiuni specifice ale creierului, dar că acest proces continuă și la vârste la care copiii încep să meargă”, a mai menționat cercetătorul american.

 

Comentarii