De Sănătate

Punem punctul pe știi

Noi metode de monitorizare a ritmului cardiac

miercuri, 17 ianuarie 2024, 08:08
3 MIN
 Noi metode de monitorizare a ritmului cardiac

Dr. Dan Iliescu, medic primar Cardiologie, Arcadia: Tulburările paroxistice de ritm cardiac au reprezentat mereu o provocare de diagnostic pentru medicul cardiolog și o spaimă permanentă pentru pacient. Manifestarea și gravitatea lor variază de la benign, fără niciun impact pe starea de sănătate a pacientului, până la moartea subită.

Bineînțeles, există tot felul de investigații care să permită aprecierea riscului pentru pacient, dar cea mai valoroasă metodă de diagnostic rămâne înregistrarea electrocardiogramei standard în timpul crizei. Cum aceasta nu este întotdeauna posibilă, a  apărut ideea monitorizării Holter, care constă în purtarea unui aparat care să înregistreze  activitatea cardiacă pe un interval între 24 și 72 de ore. Metoda poate pune diagnosticul doar dacă în acest interval de timp a survenit o astfel de criză. Pentru un interval de monitorizare mai lung se pot utiliza dispozitive de tip «loop recording», similare unui stimulator cardiac, ce se implantează sub tegument prin diferite metode și care au o durată de funcționare de ordinul lunilor – anilor.
 
În ultimul timp asistăm la apariția a tot mai multe dispozitive portabile care monitorizează ritmul cardiac, derivate în special din activitatea sportivă. Cele mai obișnuite sunt ceasurile cu senzor pentru puls, unele dintre ele având  și posibilitatea unei derivații electrocardiografice, benzi toracice, senzori plasați pe lobul urechii, pe deget, conectați la un telefon mobil, mici electrocardiografe cu o singură derivație care pot fi purtate de pacient asupra lor.
 
Cât de utile sunt dispozitivele portabile care monitorizează ritmul cardiac?
 

În primul rând, din punct de vedere al obținerii derivației de electrocardiogramă, aceste dispozitive se împart în cele care utilizează fotopletismografia pentru reproducerea traseului și altele care au încorporați electrozi similari electrocardiogramei clasice.  Majoritatea dispozitivelor purtate în permanență de pacient (ceasurile, de exemplu) se bazează pe tehnica pletismografică, utilizând senzorul de puls la încheietura mâinii, ale cărui semnale sunt interpretate de procesorul ceasului pentru a afișa traseul electrocardiografic. Acestea prezintă avantajul unei monitorizări continue a ritmului cardiac, dar rezultatul lor trebuie confirmat printr-un dispozitiv din a doua categorie, bazat pe senzori electrocardiografici. Deocamdată, singura lor utilitate este detecția fibrilației atriale.

Dispozitivele care afișează un traseu electrocardiografic clasic permit o interpretare directă a traseului, dar sunt în general mai mari, în combinație de obicei cu un tensiometru și nu permit monitorizarea continuă a pacientului. Excepție face un anumit tip de smart watch, care încorporează ambele sisteme, cel fotopletismografic, dar, în caz de alertă pacientul poate înregistra și un traseu bazat pe electrozii clasici. În orice caz, rata de detecție a fibrilației atriale nu depășește în general 60% indiferent de dispozitivul utilizat.

 În cazul diagnosticării unei tulburări de ritm, Spitalul de Cardiologie Clinică și Intervențională Arcadia oferă pacienților săi confirmarea prin studiu electrofiziologic și tratamentul prin ablație prin radiofrecvență datorită colaborării cu Dr. Raluca Sîrbu, medic electrofiziolog cu acreditare europeană în acest domeniu.

Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

 

Comentarii