De Sănătate

Punem punctul pe știi

O combinație de medicamente ar putea trata eficient tumori cerebrale severe la copii

joi, 09 februarie 2023, 10:51
2 MIN
 O combinație de medicamente ar putea trata eficient tumori cerebrale severe la copii

Cercetătorii de la Universitatea din Colorado Anschutz Medical Campus au descoperit o combinație de medicamente care poate oferi un prognostic mai bun pentru copiii diagnosticați cu meduloblastom amplificat de oncogena MYC, o formă adesea mortală de cancer cerebral.

„Oncogena MYC este amplificată în aceste tumori, făcându-le foarte predispuse la recidivă. În plus, există un risc mai mare ca acest cancer să se răspândească în alte zone ale creierului și pe coloana vertebrală”, a declarat Siddhartha Mitra, profesor asistent de Hematologie-Oncologie și Transplant de Măduvă Osoasă la Facultatea de Medicină a Universității din Colorado.

„Rata de supraviețuire de cinci ani a acestui cancer este mai mică de 45%. Am vrut să descoperim opțiuni de tratament mai bune pentru acești copii”, a precizat Mitra.

Echipa sa a descoperit că două medicamente, care au trecut deja studiile de fază I de siguranță pentru alte tumori solide, au un impact semnificativ asupra acestor tumori atunci când sunt utilizate împreună.

Folosind medicamentul epigenetic tacedinalina, echipa a descoperit că, pe lângă faptul că le permite tumorilor să crească, MYC le protejează de diferitele celule ale sistemului imunitar din organism. Cercetătorii au reușit să deblocheze așa-numitele căi „nu mă mânca”, prin care macrofagele din sistemul imunitar sunt împiedicate să consume o tumoră. Apoi au făcut tumora mai atrăgătoare.

„Când am folosit tacedinalină pentru a debloca aceste căi și apoi am adăugat anti-CD47, un medicament care crește apetitul macrofagelor, tumora a devenit extrem de apetisantă pentru macrofage care au fost atrase să mănânce tumora neprotejată”, a explicat Mitra.

„În esență, valorificăm propriul sistem imunitar al corpului, oferindu-i un impuls, un fel de versiune medicală a PacMan”, a mai spus aceasta.

Cercetătorii spun că, în timp ce terapiile tradiționale, cum ar fi chimioterapia, au vizat anterior căile de creștere a tumorii, aceasta este prima dată când sunt vizate în aceste tipuri de tumori cerebrale devastatoare, căile de eludare a imunității.

„Medicamentele tradiționale împotriva cancerului pentru adulți nu funcționează bine la copii, deoarece copiii încă se dezvoltă și celulele lor normale se divid într-un ritm rapid”, a spus Mitra.

„Această combinație de medicamente ar putea ajuta nu numai la minimizarea impactului negativ al tratamentului tradițional al cancerului la copii, dar ar putea să ofere pacienților diagnosticați cu meduloblastom amplificat de gena MYC o șansă mai bună de supraviețuire”, a concluzionat ea.

În continuare, cercetătorii pregătesc un studiu clinic pentru a determina atât efectele pe termen scurt, cât și pe termen lung ale acestui tratament.
Cercetarea publicată luna aceasta, în Journal of Immunotherapy a fost realizată în colaborare cu Grupul de Cancer al Spitalului Universitar Dusseldorf (DKTK), din Germania.

 

Comentarii