O idee inedită de locuință de vacanță: casa săpată în stâncă

joi, 05 mai 2022, 09:20
4 MIN
 O idee inedită de locuință de vacanță: casa săpată în stâncă

Românii au făcut o adevărată pasiune pentru locațiile de vacanță din Grecia. Oriunde mergi în această țară, din nord în sud, în partea continentală sau în insule, peisajele sunt superbe: cerul aproape mereu fără nori, întinderea nesfârşită de apă, zona muntoasă, întâlnirea magică dintre munte şi mare, stâncile golaşe. 

Aproape oriunde întorci capul ai senzaţia că Dumnezeu şi-a dat mai mult silinţa când a creat aceste locuri. În Grecia, aproape la tot pasul dai de vestigii, ruine de amfiteatre sau coloane impunătoare, dovezi ale unei civilizaţii ce a influenţat istoria omenirii. 


Așa că vă propun o vacanță, măcar virtuală, în lumea specială a vechii Elade, într-o casă specială, săpată în stâncă, unde vă puteți bucura de liniște și de o priveliște absolut uluitoare. Mi-a plăcut mult acest proiect de arhitectură, ideea unei case ce se pierde în peisajul zonei. Da, e o casă care a fost făcută în acord deplin cu natura, căci interiorul ei a fost modelat de după configurația stâncilor din zonă. Designerul Deborah French a locuit o perioadă în Grecia, mai exact în Insula Mykonos și și-a pus în aplicare ideile în această locuință copleșitor de simplă, dar atât de frumoasă. Designerul Deborah French este cunoscută pentru abordarea sa ieșită din tipare și pentru locuințele luxoase pe care le decorează.  Împreună cu un arhitect local a reușit chiar să obțină aprobarea de a nu vopsi fațadele casei în alb așa cum sunt majoritatea celor de aici. Ca atare, de departe aceasta abia se zărește.


Dar să știți că numai un artist ar fi avut curajul să-și facă o locuință atât de specială. Deborah French este și sculptor, deși ea este acum cunoscută ca designer de interior. Înainte de asta însă a lucrat la celebra revistă Vogue ca și asistent al editorului de modă Polly Mellen, post ce i-a facilitat accesul către lumea fascinantă a amenajărilor interioare. A semnat ambientarea pentru showroomurile Ralph Lauren și interioarele hotelurilor deținute de Ian Schrager. Și da, aici în Grecia și-a cunoscut soțul, Vangelis Tsangaris, împreună locuind ani de zile în această superbă locuință.


Pe acest loc, unde se află acum casa, a existat înainte, n-o să vă vină să credeți, o gospodărie țărănească. Practic mica capelă ortodoxă au găsit-o acolo, dar au renovat-o după ce au finalizat noua construcție. Evident că și-au dorit să păstreze spiritul tradițional grecesc atât în privința arhitecturii, cât și a amenajării interioarelor. Și n-au stat deoparte, ci chiar au muncit cot la cot cu meșterii locali. Și ca să vedeți la ce mă refer vă ofer câteva idei de inspirație aproape de sufletul nostru. Care e secretul pentru care dormitoarele par așa de generoase? Păi uitați-vă cu atenție și veți constata că totul e finisat în alb, de la tavanul cu grinzi și până la pardoseală. Și așternuturile sunt albe, acoperite de perdelele ușoare ale baldachinelor. V-ați prins? Toate suprafețele și obiectele mari sunt albe. Apoi, totul e puțin condimentat cu lemn și accente de roșu, negru și maro.Ele se regăsesc în piesele de mobilă și cele de decor. 

Un rustic sugerat într-un mod foarte elegant, exemplul clar că se poate obține ceva deosebit cu puțin, dar autentic și de calitate. Sunt decorate într-un stil rustic grecesc, foarte rafinat, cu accente bine alese pe un fundal imaculat. Mi-au plăcut foarte mult dormitoarele acestea pentru că ele sunt amenajate în camere nu foarte mari, dar care par generoase tocmai din datorită  albului. Piatra de aici este una calcaroasă, așa că e mult mai ușor de modelat decât te-ai aștepta. Da, pe alocuri mai sunt și urme de stânci mai dure și e frumos că le-au lăsat la vedere.


Totul la interior este dat cu var, iar întreținerea e ușoară, căci de fiecare dată când se mai murdărește, se spoiește din nou. Dar ambientele, așa simple cum sunt, vă pot relaxa numai privind imaginile. Imperfecțiunile finisajelor, formele organice ale treptelor, ale încadramentelor ferestrelor și ușilor, accentele de verde de pe tâmplărie, mobila simplă, obiectele decorative din ceramică, ce să mai spun de peisajele care se întrevăd de pe terase? Și nu doar atât, dar este și pe principii naturale, eco, dacă vreți. 


Pereții modelați din lut, pardoseliile cu piatră, mobila din lemn, accesorii și corpuri de iluminat din rocă, totul pare un stil rustic futurist. Astea sunt pentru visători interioare de vis, unde simți că ești parte din natură, unde tot ce e tradițional se potrivește perfect. Așa că vă las să vă bucurați de imagini. Și, poate, să vă inspire și pe dumneavoastră!

 

Comentarii