De Sănătate

Punem punctul pe știi

O nouă formă de medicament poate ajuta la tratarea osteoporozei

sâmbătă, 30 ianuarie 2021, 11:58
2 MIN
 O nouă formă de medicament poate ajuta la tratarea osteoporozei

O formă nouă a unui medicament utilizat pentru tratarea osteoporozei, care vine cu mai puţine efecte secundare, poate oferi o nouă opţiune pacienţilor. Lucrarea este susţinută de Institutele Naţionale de Sănătate şi este publicată în Biophysical Journal. Inovatorii Universităţii Purdue au dezvoltat o formă stabilizată de calcitonină umană, care este un medicament peptidic utilizat deja pentru persoanele cu osteoporoză. 

Cercetătorii de la Purdue au creat o formă de promedicament a hormonului peptidic pentru a-i creşte eficacitatea ca tratament pentru osteoporoză. La om, calcitonina este hormonul responsabil pentru homeostazia normală a calciului. Atunci când este prescris pacienţilor cu osteoporoză, calcitonina inhibă resorbţia osoasă, ducând la creşterea masei osoase. Din păcate, calcitonina umană suferă fibrilaţie într-o soluţie apoasă, ducând la o eficacitate redusă atunci când este utilizată ca tratament.

Ca substitut, pacienţilor cu osteoporoză li se prescrie calcitonină de somon. Nu se fibrilează la fel de rapid, dar suferă de o potenţă scăzută şi de potenţialul mai multor efecte secundare adverse. „Tehnologia poate ajuta aceste medicamente cu calcitonină să fie mai sigure şi mai eficiente“, a declarat Elizabeth Topp, profesor de farmacie fizică şi industrială la Purdue. Abordarea noastră va creşte potenţialul terapeutic al calcitoninei umane, promiţând o opţiune mai eficientă pentru a înlocui calcitonina de somon pentru osteoporoză şi tulburări conexe. Pentru a reduce fibrilaţia şi a creşte beneficiul terapeutic al calcitoninei umane, cercetătorii de la Purdue au fosforilat reziduuri specifice de aminoacizi.

„Multe medicamente peptidice noi, promiţătoare, tind să formeze fibrile. Această tehnologie oferă o modalitate de a le stabiliza într-un mod reversibil, astfel încât rezultă o modificare a stabilizării atunci când medicamentul este dat pacientului“, a spus Elizabeth Topp.

Comentarii