De Sănătate

Punem punctul pe știi

O nouă interfață creier-computer poate transforma gândurile în vorbire într-un timp record

vineri, 10 februarie 2023, 10:05
2 MIN
 O nouă interfață creier-computer poate transforma gândurile în vorbire într-un timp record

O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford a anunțat că a dezvoltat un nou cip cerebral care este capabil să decodeze până la 62 de cuvinte pe minut, permițând oamenilor să comunice la o viteză apropiată de conversația naturală.

Dispozitivul a fost montat unui pacient non-verbal, cu scleroză laterală amiotrofică (SLA), și i-a permis acestuia să producă mai mult de un cuvânt pe secundă, având la dispoziție un vocabular pre-programat de 125.000 de cuvinte.

„Cipul nostru a decodat discursul la 62 de cuvinte pe minut, ceea ce este de 3,4 ori mai rapid decât reușitele anterioare pentru orice tip de BCI și începe să se apropie de viteza conversației naturale (160 de cuvinte pe minut)”, au scris cercetătorii într-un articol publicat în luna ianuarie.

Sistemul BCI a funcționat prin analizarea mișcărilor faciale minore în timp ce pacientul a încercat să formeze cuvinte cu ajutorul gurii, și decodificarea activității neuronale asociate acestora.

„Rezultatele reprezintă un pas înainte în utilizarea cipurilor de vorbire intracorticală pentru a restabili comunicarea rapidă la persoanele cu paralizie care nu mai pot vorbi”, scriu autorii.

Este pentru prima dată când un sistem BCI a depășit cu mult viteza altor tehnologii utilizate în prezent de oameni care nu mai pot vorbi, precum dispozitivele de urmărire a ochilor sau abordările bazate pe o tastatură, a precizat echipa de la Stanford.

În ciuda succesului experimentelor, sistemul BCI trebuie îmbunătățit înainte de a fi considerat drept un înlocuitor viabil al tehnologiilor folosite în prezent.

Cu o rată de eroare de aproximativ 20%, „nu este încă un sistem complet, viabil din punct de vedere clinic”, au precizat cercetătorii.

Noul sistem se alătură altor eforturi de cercetare universitară și startup-uri, care includ Science Corp și Neuralink a lui Elon Musk, pentru a dezvolta astfel de interfețe creier -computer.

Musk a declarat în timpul unui eveniment de anul trecut că Neuralink intenționează să înceapă primele teste umane cu propriul dispozitiv în 2023, după ce acesta a fost testat deja pe porci și maimuțe.

Miliardarul susține că dincolo de a reda vorbirea pacienților non-verbali, cipul cerebral dezvoltat de Neuralink va oferi creierului „streaming de date cu lățime de bandă completă”, permițând conectarea inteligenței artificiale direct la creierul uman.

 

Comentarii