De Sănătate

Punem punctul pe știi

O pastă de dinți specială ar putea salva viața persoanelor cu alergie la arahide

joi, 16 noiembrie 2023, 11:02
3 MIN
 O pastă de dinți specială ar putea salva viața persoanelor cu alergie la arahide

O formulă specială de pastă de dinți s-ar putea dovedi salvatoare pentru persoanele cu alergii la arahide, potrivit unei noi cercetări. Pasta de dinți în curs de dezvoltare ar conține urme de arahide pentru a crește treptat imunitatea pacienților în timp.

În cadrul studiului, fiecare participant a putut tolera cea mai mare doză de pastă de dinți cu infuzie de arahide fără a prezenta reacții sistemice moderate sau severe.

În timp ce unii participanți au raportat mâncărimi minore și de scurtă durată la nivelul gurii, cercetătorii au considerat că este vorba de un simptom nesistemic.

Imunoterapia mucoasei orale (OMIT), metoda utilizată în acest demers, presupune expunerea persoanelor la alergenii lor pentru a le diminua sensibilitatea și a reduce astfel reacțiile.

„OMIT folosește o pastă de dinți special formulată pentru a livra proteine alergenice de arahide în zone ale cavității bucale”, spune medicul alergolog William Berger de la Colegiul American de Alergologie, Astm și Imunologie (ACAAI), într-un comunicat.

Ca mecanism de livrare a proteinelor de arahide OMIT are un mare potențial pentru desensibilizarea alergiilor alimentare, spune specialistul.

Datorită administrării sale țintite și a administrării simple, imunoterapia susține obiectivul de îmbunătățire a aderenței la tratament.

Cercetătorii spun că fiecare persoană supusă tratamentului cu pasta de dinți specială a rezistat în mod constant la doza maximă, așa cum a fost descrisă în protocolul de tratament.

ACAAI afirmă că reacțiile alergice la arahide pot include simptome precum vărsături, crampe stomacale, respirație șuierătoare, dificultăți de respirație, tuse persistentă, amețeli și confuzie, care sunt indicii ale unor reacții sistemice cu impact asupra unor întregi sisteme de organe.

„Am observat că 100% dintre cei care au fost tratați cu pasta de dinți au tolerat în mod constant cea mai mare doză pre-specificată în protocol. Nu au apărut reacții sistemice moderate sau severe la participanții activi. Reacțiile adverse nesistemice au fost în mare parte locale (mâncărimi orale), ușoare și trecătoare”, notează dr. Berger.

Studiul ACAAI a inclus 32 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani cu alergii la arahide.

Pe parcursul unei perioade de testare de 48 de săptămâni, participanții au folosit fie pasta de dinți cu alune, fie un placebo, într-un raport de trei la unu.

Participanții s-au spălat pe dinți cu doze din ce în ce mai mari de pastă de dinți cu alune sau cu o variantă fără alune.

Siguranța a fost un obiectiv permanent, fiind efectuate analize de sânge pentru a monitoriza răspunsul imunitar al fiecărui individ la alergen.

„A existat o aderență la tratament de 97%, fără abandonuri din cauza medicamentelor din studiu. OMIT pare a fi o opțiune sigură și convenabilă pentru adulții cu alergii alimentare. Rezultatele susțin dezvoltarea continuă a acestei paste de dinți la populația pediatrică”, conchide dr. Berger.

Constatările au fost prezentate la reuniunea științifică anuală a Colegiului American de Alergii, Astm și Imunologie (ACAAI), care a avut loc între 9 și13 noiembrie în Anaheim, California.

 

Comentarii