De Sănătate

Punem punctul pe știi

O procedură endoscopică simplă ar putea elimina nevoia de insulină la diabetici

vineri, 12 mai 2023, 07:28
3 MIN
 O procedură endoscopică simplă ar putea elimina nevoia de insulină la diabetici

O procedură care utilizează impulsuri electrice controlate pentru a induce modificări ale mucoasei din prima parte a intestinului subțire ar putea permite pacienților cu diabet de tip 2 să renunțe la administrarea de insulină și să mențină în continuare controlul glicemic, potrivit rezultatelor preliminare ale primului studiu efectuat la om, prezentate la Digestive Disease Week (DDW) 2023, care s-a desfășurat la Chicago, între 6 și 9 mai.

„Potențialul de a controla diabetul cu un singur tratament endoscopic este spectaculos”, a declarat Celine Busch, cercetător principal al studiului și doctorand în gastroenterologie la Centrul Medical Universitar din Amsterdam.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestui tratament, spun specialiștii, este faptul că o singură procedură endoscopică ambulatorie poate asigura controlul glicemiei, reprezentând o potențială îmbunătățire față de tratamentul medicamentos, în care pacienții trebuie să își ia medicamentele zi de zi.

În acest studiu în fază I, 14 pacienți au fost supuși unei proceduri endoscopice în care impulsuri electrice alternative au fost livrate în duoden, o porțiune din mucoasa intestinului subțire aflată chiar sub stomac.

După procedura care a durat o oră, pacienții au fost externați în aceeași zi și apoi au fost puși la o dietă lichidă controlată caloric timp de două săptămâni.

Pacienții au început apoi să ia semaglutidă, un medicament pentru diabet, titrând până la 1 mg pe săptămână.

Medicamentul semaglutidă permite uneori pacienților cu diabet de tip 2 să renunțe la administrarea de insulină, dar numai în aproximativ 20% din cazuri, a declarat Busch.

În acest studiu, 12 din 14 pacienți, adică 86%, au menținut un control glicemic bun fără insulină timp de un an, ceea ce sugerează că îmbunătățirea este legată de procedură și nu doar de acest medicament.

Autorii au început deja să lucreze la un studiu controlat randomizat dublu-orb pentru a testa aceste rezultate.

„În timp ce terapia cu medicamente ‘controlează boala’, aceasta reduce nivelul ridicat al glicemiei doar atât timp cât pacientul continuă să ia medicamentele”, a declarat Jacques Bergman, doctor în medicină, cercetător principal în cadrul studiului și profesor de Endoscopie gastrointestinală la Centrul Medical Universitar din Amsterdam.

Această procedură singură ‘modifică boala”, în sensul că inversează rezistența organismului la propria insulină, cauza principală a diabetului de tip 2, a precizat el.

În studii anterioare, cercetătorii au explorat impactul ablației, folosind căldura pentru a modifica mucoasa intestinului subțire, după ce au observat că pacienții care au fost supuși unui bypass gastric au cunoscut un control îmbunătățit al insulinei imediat după operație, chiar înainte de a putea avea loc orice pierdere în greutate, ceea ce indică faptul că ocolirea acestei porțiuni a intestinului subțire joacă un rol în controlul glicemic în diabetul de tip 2.

Cercetătorii au emis ipoteza că expunerea cronică la o dietă bogată în zahăr și calorii determină o modificare încă necunoscută a acestei porțiuni a intestinului subțire, făcând organismul rezistent la propria insulină.

Oamenii de știință cred că întinerirea țesutului din această parte a intestinului îmbunătățește capacitatea organismului de a răspunde la propria insulină, în special în cazul pacienților cu diabet de tip 2, al căror organism încă mai produce o anumită cantitate de insulină.

 

Comentarii