De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ochelarii inteligenți cu ecolocație ar putea ajuta persoanele nevăzătoare

miercuri, 15 noiembrie 2023, 12:31
2 MIN
 Ochelarii inteligenți cu ecolocație ar putea ajuta persoanele nevăzătoare

Ochelarii inteligenți sunt o tehnologie emergentă care câștigă popularitate în industria tehnologiilor de asistență (AT). Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), se estimează că orbirea afectează aproximativ 39 de milioane de persoane, la nivel mondial, și 246 de milioane de persoane au o vedere slabă (BLV).

LEGENDA FOTO: O membră a echipei de cercetare care este nevăzătoare folosește atingerea acustică pentru a localiza și a ajunge la un obiect de pe masă. Fotografie realizată de Lil Deverell (coautor) în cadrul laboratorului pentru platforma de mișcare și realitate mixtă din cadrul Techlab de la Universitatea de Tehnologie din Sydney (UTS), Australia.

Tehnologiile de asistență  reprezintă un domeniu de cercetare extins și în plină dezvoltare, și implică proiectarea unor abordări care să permită unei persoane cu dizabilități senzoriale să depășească diverse bariere fizice, sociale, de infrastructură și de accesibilitate în activitățile zilnice (ADL). Un domeniu central în acest sens este dezvoltarea tehnologiei de asistență pentru persoanele nevăzătoare sau cu vedere slabă.

Ochelarii inteligenți de asistență folosesc de obicei viziunea computerizată și alte informații senzoriale pentru a traduce mediul înconjurător al purtătorului în vorbire sintetizată de calculator.

Într-un nou studiu, o echipă de cercetători a explorat potențialul unei noi tehnici cunoscute sub numele de „atingere acustică”, similară ecolocației umane, care ar putea ajuta persoanele nevăzătoare sau cu vedere slabă să recunoască și să ajungă la obiecte.

Spre deosebire de sistemele tradiționale, această tehnică folosește ochelarii inteligenți pentru a sonifica obiectele în pictograme auditive sonore distincte atunci când obiectul intră în câmpul vizual al dispozitivului.

Echipa de cercetători australieni a dezvoltat un dispozitiv portabil Foveated Audio pentru a studia eficacitatea și capacitatea de utilizare atingerii acustice pentru a căuta, memora și ajunge la obiecte.

Studiul de evaluare a implicat 14 participanți, 7 participanți nevăzători sau cu vedere slabă și 7 participanți văzători legați la ochi (ca grup de control).
Echipa de la Universitatea tehnică din Sydney (UTS) a constatat că dispozitivul purtabil poate ajuta în mod eficient la recunoașterea și atingerea unui obiect.

De asemenea, autorii au identificat faptul că dispozitivul nu crește semnificativ volumul de muncă cognitivă al utilizatorului.

Aceste rezultate promițătoare sugerează că atingerea acustică poate oferi o metodă portabilă și eficientă de augmentare senzorială pentru a ajuta persoanele care suferă de BLV să recunoască și să ridice obiecte de uz casnic.

Deși mai sunt necesare etape de dezvoltare a noii tehnologii, autorii au concluzionat în urma studiului că atingerea acustică ar putea fi dezvoltată în continuare, îmbunătățită și încorporată în ochelari inteligenți pentru a sprijini persoanele cu BLV să acceseze mediul înconjurător mai eficient și mai eficace.

 

Comentarii