De Sănătate

Punem punctul pe știi

Participarea la studii clinice poate reprezenta o șansă în plus pentru pacienții cu cancer

miercuri, 06 septembrie 2023, 09:15
3 MIN
 Participarea la studii clinice poate reprezenta o șansă în plus pentru pacienții cu cancer

Corina Badea, Piatra Neamț: ”Am citit o știre care menționa că Ministerul Sănătății va lansa o platformă digitală despre studiile clinice derulate în România de pe care pacienții cu cancer vor putea afla informații despre modul în care pot participa la acestea. Acest lucru mă interesează în mod deosebit, deoarece bunicul meu a fost diagnosticat cu adenocarcinom. Înțeleg că nu este foarte grav, dar, pentru viitor mă gândesc că ar trebui să știm, dacă va fi nevoie, care sunt condițiile pentru a fi selectat într-un astfel de studiu”.

Dr. Dana Clement, medic primar oncolog, Institutul Regional de Incologie Iași: ”Studiile clinice reprezintă motorul progresului terapeutic în domeniul oncologic, acestea fiind programe de cercetare care explorează noi modalități terapeutice care să determine prelungirea vieții pacienților dar și îmbunătățirea calității vieții acestora.

Studiile clinice sunt, de fapt, etapa finală a unui lung proces de cercetare preclinică, în care un anume medicament inovator  este mai întâi studiat pe celulele tumorale ale animalelor de laborator, etapă care se poate întinde pe mai mulți ani. 

Etapa clinică a acestor studii începe atunci când există suficiente date că molecula respectivă prezintă eficiență crescută pe celulele tumorale, cu un profil de toxicitate ușor de controlat.

Scopul studiilor clinice este acela de a compara cel mai eficient tratament aprobat pentru un anumit stadiu al unei neoplazii cu o modalitate inovatoare de tratament, fie  o nouă moleculă sau o nouă combinație de compuși sau poate un nou mod de administrare a unei terapii cunoscute, obiectivul fiind, desigur, prelungirea supraviețuirii pacientului oncologic.

Toate tratamentele pe care le utilizăm astăzi și care ne-au permis să creștem speranța de viață a pacienților noștri  au fost descoperite, testate și accesibile, mai întâi, în studii clinice iar terapiile care vor însemna viitorul în tratamentul cancerului sunt astăzi testate în trialuri clinice. De aceea, e bine să subliniem faptul că fiind acum într-un studiu clinic ai cea mai mare șansă de a avea acces la tratamentul de mâine  al cancerului.

Există studii clinice pentru toate tipurile de cancer și pentru diferite stadii ale neoplaziilor.

În România și, respectiv, în Iași, în Institutul Regional de Oncologie, se desfășoară o  serie de trialuri clinice pentru unele dintre cele mai importante neoplazii umane și mulți dintre pacienții înrolați  au beneficii semnificative în urma tratamentelor inovatoare pe care le primesc.

Selecția pacienților pentru a participa într-un studiu clinic este făcută de către medicul oncolog desemnat ca fiind investigator principal, funcție de neoplazia căreia i se adresează cercetarea, de stadiul bolii, de afecțiunile asociate ale pacientului precum și de alte criterii impuse de  studiul respectiv.

Ca medic oncolog cu experiență  în desfășurarea de studii clinice, încurajez pacienții oncologici din România să participe la astfel de cercetări, aceasta fiind, de multe ori, singura șansă de a  avea acces la o medicație inovatoare, înainte ca aceasta să fie aprobată pentru utilizare, precum și o modalitate sigură de a avea parte de o îngrijire medicală de înaltă calitate și, nu în ultimul rând, posibilitatea de a ajuta viitori pacienți oncologici și de a face parte dintr-o cercetare de primă linie”.

 

Comentarii