Pastila anti-plictiseală. Cinci filme de pe Netflix și HBO GO de văzut în weekend

sâmbătă, 28 martie 2020, 10:00
2 MIN
 Pastila anti-plictiseală. Cinci filme de pe Netflix și HBO GO de văzut în weekend

Intrăm în al doilea weekend în care trebuie să stăm în casă așa că, pentru cei fără idei, venim în ajutor cu câteva recomandări de filme bune. 

Principiul de selecție rămâne același: să fie și pe gustul celui care vede doar arta din filme, dar și pe gustul celui nepretențios care vrea doar să se relaxeze. Fără însă să-și irosească timpul.

  1. Să-ncepem cu un film din 2018 despre care, pe nedrept, s-a vorbit prea puțin în acel an. Hotel Mumbai este o narațiune cinematografică a unuia dintre cele mai sângeroase atacuri teroriste ale ultimelor decenii. Cel din metropola indiană, din 2008. Filmul e regizat de Anthony Maras și încă de la început îl veți recunoaște pe actorul de origine indiană Dev Patel (l-ați văzut în Slummdog Millionare, The Man Who Knew Infinity, Lion sau serialul The Newsroom). Deși construit pe elemente dramatice, Hotel Mumbai nu pică în tentația melodramei tipic hollywoodiană. Filmul e pe HBO GO.

  2. Pentru cei care vor să evadeze din cotidianul sumbru al virușilor și armelor, alegerea unei animații pare a fi la îndemână. Spirited Away (2001), capodopera lui Hayao Miyazaki nu e doar o animație, ci o poartă de acces către plăsmuirile care v-au făcut copilăria frumoasă. Filmul a obținut un premiu Oscar și – lucru deloc de ici, de colo pentru o animație – Ursul de Aur de la Festivalul de la Berlin. Spirited Away e pe Netflix, la fel ca și alte filme ale lui Miyazaki.

  3. Să revenim cu picioarele pe pământ. Moartea Domnului Lăzărescu (2005) e poate cel mai dur film românesc din ultimele două decenii. Premiat la Cannes, chiar dacă nu cu marele premiu, filmul lui Cristi Puiu a intrat recent pe lista scurtă a multor critici internaționali de film. Uitați-vă la film și, după aceea, jumătate de oră la știrile zilelor noastre! Sunt multe diferențe? Moartea Domnului Lăzărescu este pe Netflix.

  4. Tot pe Netflix găsiți și comedia Kramer vs Kramer (1979), cu Dustin Hoffman și Maryl Streep în rolurile principale. O poveste de familie fără giumbușlucuri narative patetice (ca-n Marriage Story, de pildă), care prezintă viața post-divorț a unei familii obișnuite. Veți râde, dar veți și medita nițel.

  5. 2001: A Space Odyssey (1968). E cel mai puternic film de pe listă, care o să continue să vă ruleze în cap câteva ore după ce va fi încheiat. SF-ul lui Stanley Kubrick, scris alături de Arthur C. Clake, prezintă o călătorie a omului spre ceea ce a stat la originea sa. 2001 nu e însă ca toate filmele SF. Dacă, la final, veți fi înțeles cu totul altceva decât a făcut-o soțul/soția sau cel cu care l-ați vizionat, e în regulă. Asta e și ideea.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii