Pentagonul: Ucrainenii îi împing pe ruşi înapoi din Harkiv

marți, 03 mai 2022, 10:39
2 MIN
 Pentagonul: Ucrainenii îi împing pe ruşi înapoi din Harkiv

Statele Unite trimit mai multe arme în Ucraina, în timp ce ţara încearcă să respingă un nou asalt rusesc asupra regiunilor sale estice şi sudice.

Între timp, un înalt oficial american din domeniul apărării americane a declarat că trupele ucrainene îi împing pe ruşi înapoi din oraşul Harkiv, important din punct de vedere strategic, care este sub asalt de la sfârşitul lunii februarie, informează CNBC.

În ciuda eforturilor sale, Moscova a obţinut câştiguri minime în regiunea Donbas din estul Ucrainei, potrivit oficialului Pentagonului.

În sud, au continuat evacuările din oraşul de coastă asediat Mariupol. Pentru a doua zi consecutiv, civilii au părăsit uzina siderurgică Azovstal blocată, ultimul bastion al oraşului bombardat.

Au fost raportate explozii în oraşul rusesc de frontieră Belgorod, care găzduieşte depozite de combustibil şi instalaţii de muniţie ruseşti folosite pentru operaţiunile sale de război din Ucraina. De asemenea, ţara a declarat că a distrus două nave ruseşti în largul coastei Odesa.

Trupele ucrainene care apără Harkiv au împins ruşii înapoi din oraş în ultimele 24-48 de ore, a declarat luni seara târziu Departamentul american al Apărării.

Un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului american al Apărării a declarat, în cadrul unui briefing, că forţele ucrainene au "reuşit să-i îndepărteze pe ruşi la aproximativ 40 de kilometri la est de Harkiv". Oraşul se află în continuare sub bombardament aerian.

Harkivul a fost supus unui atac susţinut de la sfârşitul lunii februarie, iar majoritatea locuitorilor săi civili au fugit din oraş.

Oraşul, important din punct de vedere strategic, se află în nord-estul Ucrainei, la doar aproximativ 32 de kilometri de graniţa cu Rusia.

Trupele ruseşti din estul Ucrainei înregistrează progrese "anemice" şi continuă să fie afectate de un moral scăzut, de o comandă şi un control deficitar şi de o logistică slabă, a declarat oficialul reporterilor.

Revenind la transporturile de arme, oficialul Pentagonului a declarat că peste 70 din cele 90 de obuziere M-777 pe care Statele Unite le trimit în Ucraina au ajuns acolo. La fel şi aproximativ 140.000 de cartuşe pentru aceste tunuri, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din cantitatea planificată pentru livrare.

Sursa: epochtimes.romania.org

Comentarii