De Sănătate

Punem punctul pe știi

Piciorul diabetic: prevenție și tratament recomandate de Dr. Irina Bianca Panainte

miercuri, 04 mai 2022, 06:50
2 MIN
 Piciorul diabetic: prevenție și tratament recomandate de Dr. Irina Bianca Panainte

Dr. Irina Bianca Panainte, Medic specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice, Arcadia: Piciorul diabetic definește o varietate de afecțiuni ale piciorului la pacientul cu diabet zaharat, care implică toate structurile anatomice și biomecanica piciorului, caracterizat prin prezența ulcerațiilor, a infecției, cu sau fără distrucția țesuturilor profunde, asociate cu probleme de ordin neurologic și grade variate de boală vasculară periferică a membrului inferior.

Reprezintă una dintre cele mai frecvente și invalidante dintre complicațiile diabetului zaharat, între 15% și 25% dintre pacienți pot prezenta un astfel de episod pe parcursul vieții, care poate duce la amputații ale membrelor inferioare. În lume, la fiecare 30 secunde un membru inferior este amputat din cauza diabetului. 

Simptomele cu care se prezintă pacientul la medic includ amorțeli, arsuri, înțepături, durere la nivelul picioarelor, asociate aparției uneia sau mai multor ulcerații. 

Tratamentul ulcerațiilor și al factorilor de risc asociați implică o echipă multidisciplinară ce include medicul de familie, diabetolog, neurolog, ortoped, podiatru, psiholog și implică atât optimizarea continuă a controlului glicemic, cât și tratamentul factorilor de risc vascular (dislipidemie, hipertensiune arterială, obezitate, status protrombotic).

Prevenția piciorului diabetic se poate realiza prin autoîngrijire și autoobservare a picioarelor.

Astfel se recomandă pacienților să își inspecteze zilnic picioarele, să le spele zilnic și să le șteargă cu atenție, (umezeala favorizează apariția micozelor). Este utilă aplicarea cremelor hidratante pentru îngrijirea pielii și evitarea apariției fisurilor. Unghiile trebuie să fie tăiate drept și nu foarte scurt. O importanță deosebită o reprezintă alegerea încălțămintei; se recomandă evitarea pantofilor strâmți, cu batere pentru a nu produce puncte de presiune sau eroziuni, pantofii noi se vor purta progresiv pentru acomodare. De asemenea, nu este recomandat umblatul desculț sau doar în ciorapi. Se recomandă ciorapi din bumbac care absorb transpirația și mențin picioarele uscate. 

Senzația de picioare reci dispare sau se ameliorează în urma tratamentului adecvat prescris de către medic, în niciun caz prin apropierea de surse de căldură, care pot provoca arsuri.

Se recomandă adresarea la medic dacă apar dureri la nivel picioarelor sau dacă apare pierderea sensibilității, deformări, ulcerații, fisuri, roșeață.

Tratamentul ulcerațiilor implică debridarea, îndepărtarea sistematică a țesuturilor necrozate; descărcarea de presiune a leziunilor, adică evitarea oricărui stres mecanic asupra piciorului cu ulcerație, cu rol decisiv în procesul de vindecare; tratamentul infecției și a suprainfectării; amputația atunci când infecția devine amenințătoare pentru viața pacientului, reconstrucția vasculară nu este posibilă, iar durerea devine invalidantă. 

În concluzie, piciorul diabetic reprezintă o problemă importantă și uneori foarte gravă, în producerea căreia contribuie numeroși factori de risc, majoritatea dependenți de complicațiile diabetului zaharat. Prevenția reprezintă cheia managementului acestei patologii. 

Pentru programarea unei consultații, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

www.arcadiamedical.ro

Comentarii