De Sănătate

Punem punctul pe știi

Potențială țintă terapeutică pentru bolile hepatice cauzate de alcool

vineri, 05 mai 2023, 07:59
2 MIN
 Potențială țintă terapeutică pentru bolile hepatice cauzate de alcool

Boala hepatică asociată consumului de alcool, o afecțiune complexă care apare la unii pacienți care au consumat alcool în exces, este una dintre principalele cauze de boală hepatică cronică în rândul veteranilor și al pacienților cu transplant hepatic din Statele Unite. În ciuda prevalenței sale și în ciuda numeroaselor progrese recente în domeniul hepatologiei, în ultimele decenii nu au fost dezvoltate noi intervenții terapeutice pentru această boală.

Acest lucru s-ar putea schimba în baza unei descoperiri recente făcute de o echipă de la Facultatea de Medicină a Universității Indiana (IU).

Oamenii de știință americani au identificat un nou rol pentru proteina numită piruvat dehidrogenază kinaza 4 (PDK4), în dezvoltarea bolii hepatice alcoolice (BHA), ceea ce ar putea deschide calea pentru noi tratamente.

Echipa și-a publicat descoperirile în revista Nature Communications.

În acest studiu, echipa raportează că proteina PDK4, care face parte din complexul piruvat dehidrogenază (PDC) și servește drept comutator metabolic între utilizarea glucozei și cea a acizilor grași, joacă un rol de mediator în formarea membranei reticulului endoplasmatic asociat mitocondriilor, ceea ce conduce la acumularea de calciu în mitocondrii.

PDK4 este astfel un mediator cheie al leziunilor hepatice induse de alcool, a declarat dr. Suthat Liangpunsakul, care este profesor de medicină în cadrul Diviziei de Gastroenterologie și Hepatologie a Facultății de Medicină IU și medic al unui centru medical pentru veterani ai SUA.

„Acumularea de calciu în mitocondrii a fost legată de disfuncția acestor celule. Cu toate acestea, factorii implicați în promovarea acumulării de calciu mitocondrial și a disfuncției în timpul patogenezei BHA nu au fost bine stabilite până acum”, explică profesorul.

Profesorul emerit, Robert A. Harris, un alt autor al studiului și fost președinte al Departamentului de Biochimie și Biologie Moleculară de la Facultatea de Medicină a UI, a menționat faptul că se știe deja despre PDK4 că este o proteină esențială în homeostazia glucozei, care are și un rol important în afecțiuni metabolice precum diabetul și cancerul.

Noul studiu extinde rolul PDK4 asupra bolii hepatice asociate cu alcoolul, în special asupra efectului său asupra mitocondriilor și reticulului endoplasmatic, a precizat profesorul, care a subliniat importanța PDK4 ca potențială țintă terapeutică pentru BHA.

.

 

Comentarii