De Sănătate

Punem punctul pe știi

Prevenirea efectului yo-yo după dietă

vineri, 14 aprilie 2023, 07:06
2 MIN
 Prevenirea efectului yo-yo după dietă

Multe persoane care au ținut o dietă sunt familiarizate cu efectul yo-yo: după dietă, kilogramele se pun repede la loc. Oamenii de știință de la Institutul Max Planck pentru cercetarea metabolismului și de la Facultatea de Medicină Harvard au demonstrat acum, pe șoareci, că în cazul dietei, creierul amplifică semnalul de foame.

În recentul studiu, publicat în revista Cell Metabolism, echipa de oameni de știință a descoperit că celulele nervoase care mediază senzația de foame primesc semnale mai puternice, astfel încât șoarecii mănâncă semnificativ mai mult după dietă și se îngrașă mai repede.

Pe termen lung, aceste descoperiri ar putea ajuta la dezvoltarea unor medicamente care să prevină această amplificare și să ajute la menținerea unei greutăți corporale reduse după o dietă.

„Cercetările s-au uitat în principal la efectele pe termen scurt după o dietă. Noi am vrut să vedem ce se schimbă în creier pe termen lung”, explică Henning Fenselau, cercetător la Institutul Max Planck pentru cercetarea metabolismului, care a condus studiul.

În acest scop, cercetătorii au supus șoarecii la o dietă și au evaluat ce circuite din creier s-au schimbat.

În  special, ei au examinat un grup de neuroni din hipotalamus, neuronii AgRP, care controlează senzația de foame.

Echipa a reușit să demonstreze că acele căi neuronale care stimulează neuronii AgRP au trimis semnale crescute atunci când șoarecii au ținut o dietă.

Această schimbare profundă în creier a putut fi detectată pentru o perioadă lungă de timp după dietă.

Cercetătorii au reușit, de asemenea, să inhibe selectiv căile neuronale la șoareci care activează neuronii AgRP. Acest lucru a dus la o creștere în greutate semnificativ mai mică după dietă. “Acest lucru ne-ar putea oferi posibilitatea de a diminua efectul yo-yo”, spune Fenselau.

Pe termen lung, obiectivul cercetătorilor a fost acela de a găsi terapii care ar putea ajuta la menținerea pierderii greutății corporale după dietă.

Pentru a realiza acest lucru, echipa a explorat modul în care ar putea bloca mecanismele care mediază întărirea căilor neuronale și la oameni.

„Această lucrare sporește înțelegerea modului în care diagramele de cablare neuronală controlează foamea. Am descoperit anterior un set cheie de neuroni din amonte care fac sinapse fizice și excită neuronii foamei AgRP”, comentează coautorul Bradford Lowell, de la Facultatea de Medicină Harvard.

În studiul de față, echipa a descoperit în hipotalamus un amplificator sinaptic al foamei pentru recâștigarea greutății corporale. Ei au descoperit că legătura fizică dintre acești doi neuroni, într-un proces numit plasticitate sinaptică, crește foarte mult odată cu dieta și pierderea în greutate, iar acest lucru duce la o foame excesivă și de lungă durată.

Identificarea acestui amplificator sinaptic  oferă o țintă necunoscută până acum pentru a combate recâștigarea kilogramelor după pierderea în greutate.

 

Comentarii