Prima sărbătoare din noul an: va fi celebrat Sf. Vasile, cunoscut ca fiind şi sfântul săracilor

vineri, 30 decembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Prima sărbătoare din noul an: va fi celebrat Sf. Vasile, cunoscut ca fiind şi sfântul săracilor

Creştinii ortodocşi îl prăznuiesc pe Sf. Vasile, numit şi sfântul săracilor, în prima zi a noului an, pe 1 ianuarie. Episcop de Cezareea în timpul vieţii, acesta este considerat a fi unul dintre cei mai importanţi sfinţi care au lăsat cărţi scrise pe chestiuni de monahism, dogmă şi trăiri în sânul bisericii. 

Este numit sfântul săracilor pentru că moştenise o avere foarte mare pe care a pus-o în slujba celor săraci, construind biserici, case pentru îngrijirea celor bătrâni şi spitale pentru cei care nu au bani să acceseze servicii medicale.

În ceea ce priveşte tradiţiile din această zi, e un alt moment în care fetele singure pot să-şi viseze ursitul: ele pun punţi din ramuri de măr dulce pe care le împodobesc şi cu un mănunchi de busuioc, o pară de argint, toate sunt legate cu aţă roşie, se ataşează un şirag de mărgele şi un inel. Aceste punţi se ascund, iar în timpul nopţii ele vor visa bărbatul cu care se vor căsători.

Totodată, de ziua Sfântului Vasile se consideră că se încheie şi începe un nou ciclu de viaţă – de aici şi obiceiul de a merge cu uratul şi semănatul, pentru a aduce bogăţii în noul an, dar aici se justifica parţial şi rolul „mascaţilor“, care au rolul de a alunga duhurile rele care apar în această perioadă a anului.

Creştinii ortodocşi mai sărbătoresc pe 6 ianuarie botezul Domnului în apele Iordanului, o sărbătoare cunoscută sub numele de Bobotează. În ajun şi în ziua Bobotezei, în toate bisericile din Iaşi vor fi sfinţite butoaie cu agheasmă mare din care credincioşii ortodocşi să vină şi să ducă în casele lor apa sfinţită. Pe 6 ianuarie, în curtea Mitropoliei va avea loc slujba de sfinţire a butoaielor cu agheasmă, care a fost ţinută în fiecare an de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, însoţit de un sobor de preoţi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii