De Sănătate

Punem punctul pe știi

Radu Leca: Partenerul psihopat îţi induce ideea că tu eşti de vină, te manipulează mizerabil

sâmbătă, 08 aprilie 2023, 15:57
2 MIN
 Radu Leca: Partenerul psihopat îţi induce ideea că tu eşti de vină, te manipulează mizerabil

În cazul unui divorţ, când nu este amiabil, există două părţi: un partener care-l doreşte şi un partener care-l respinge. Întrebat cum ar putea fi convins partenerul care nu vrea divorţul să divorţeze, psihologul Radu Leca a spus, în emisiunea ”Ultrapsihologie” de astăzi: 

”Forţat. Îl duci la notariat forţat, îl duci la judecătorie forţat, îl duci la DGASPC forţat, totul e pe forţă. Oricum, el nu înţelege decât ceea ce-şi doreşte. Subiectul dintre cei doi care nu-şi doreşte divorţul presupune că tu greşeşti. De ce? Că aşa simte el”. În acelaşi timp, apare un sentiment de vinovăţie generat de cel părăsit pentru partener. De obicei, cel părăsit este cel care manipulează. ”Când avem de-a face cu un partener manipulativ, singurul lucru pe care-l înveţi de-a lungul celor ”n” ani în care ai stat lângă el este să te simţi vinovat: mă simt vinovat că te părăsesc, că nu o să mai am amintiri cu tine, că simt nu te vei descurca fără mine, că-mi sugerezi că nu o să fii fericit/ă. Te face să te simţi vinovat/ă spunând ”simt că fără tine viaţa mea nu mai are rost”. Practic, te ţine cu forţa în interiorul căsătoriei” spune psihologul. 

Radu Leca a exemplificat în continuare sentimentul de vină generat de partenerul ”psihopat” din relaţie: ”E o manipulare în care tu te simţi cel vinovat pentru că există cel puţin o secţiune în mintea ta care spune: eu sunt de vină dacă el păţeşte ceva, eu sunt de vină dacă ea păţeşte ceva, eu sunt de vină pentru totalitatea lucrurilor care nu vor ieşi niciodată, eu sunt de vină că am mâncat bătaie, eu sunt de vină că mi-a zdrobit degetele cu uşa, eu sunt de vină că m-a stropit cu apă fierbinte, eu sunt de vină… Dacă eu nu-i spuneam nimic, nu se întâmpla asta, dacă eu îmi ţineam gura, nu se întâmpla asta. Este o proiecţie din partea psihopatului către subiectul pe care-l domină şi cu care creează un parteneriat fals, pentru că avem de-a face cu o conexiune falsă. Partenerul psihopat îţi induce ideea că tu eşti de vină, te manipulează mizerabil din toate punctele de vedere, creează un parteneriat fals”. 

Cititi mai multe detalii pe dcnews.ro

Comentarii