Răzmeriţa din PSD Iași: cine sunt contestatarii şi de ce vor capul lui Popa

joi, 01 octombrie 2020, 01:58
4 MIN
 Răzmeriţa din PSD Iași: cine sunt contestatarii şi de ce vor capul lui Popa

Principalul vizat este şeful de filială, Maricel Popa, chiar dacă acesta a obţinut un scor superior partidului, fiind astfel o locomotivă, nu o frână. Miza pe termen scurt pare a fi eliminarea oamenilor Cameliei Gavrilă din viitorul CL, iar pe termen mediu, accesul la alcătuirea listelor de candidaturi la Parlament, înaintea alegerilor din decembrie

O parte a liderilor PSD a început asaltul împotriva şefului filialei, Maricel Popa, miza cu bătaie mai lungă fiind alcătuirea listelor de candidaturi pentru Parlament înaintea alegerilor din decembrie. Mai mulţi şefi social-democraţi solicită demiterea lui Popa, în contextul rezultatelor de la alegerile locale. Un prim pas a fost făcut deja: organizaţia municipală a PSD Iaşi a adoptat o rezoluţie prin care îi solicită conducerii centrale să-l demită pe Popa. Contestatarii spun că situaţia de la Iaşi trebuie analizată de urgenţă în Biroul Permanent Naţional pentru a se evita scindarea organizaţiei. O altă problemă este lista cu cei cinci consilieri locali aleşi ai PSD: în cazul primilor doi de pe listă li se contestă mandatul de consilier, iar acest lucru ar putea fi tranşat chiar în instanţă. „Ziarul de Iaşi” a vorbit ieri cu mai mulţi lideri care-l contestă pe Popa, dar niciunul nu a vrut încă să facă declaraţii oficiale. La rândul lui, Popa a precizat că nu vrea să comenteze pulsul filialei, şi că va avea astăzi un punct de vedere.

 „Rechizitoriul” lui Popa

Printre contestatari se numără senatorul Vasile Toma (cel care şi vrea şefia filialei), Marius Ostaficiuc (şef al organizaţiei municipale), deputaţii Vasile Câtea şi Silviu Macovei, precum şi Mihaela Ivancia (şefa femeilor social-democrate ieşene), cât şi unii primari din judeţ. Contestatarii şefului PSD i-au întocmit acestuia un „rechizitoriu” de 8 pagini pe care l-au trimis conducerii centrale. Potrivit surselor ZDI, în document nu i se reproşează în mod neapărat rezultatul alegerilor. Maricel Popa, candidat al partidului la şefia CJ, poate spune totuşi că a tractat în sus partidul, – a obţinut peste scorul PSD în judeţ (29% faţă de 25%) -, dar filiala condusă de el a obţinut sub media PSD pe ţară: 24% faţă de 30%, la votul considerat politic, cel pentru consiliile judeţene.

În schimb, rezoluţia contestatarilor cuprinde toate activităţile lui Popa din mandatul său de la şefia PSD Iaşi care, în opinia contestatarilor, au dus la situaţia în care se află acum filiala. Lui Popa i se reproşează o atitudine „despotică” şi un „cult al personalităţii” în ceea ce priveşte modul în care a condus organizaţia. Unul dintre principalele reproşuri vizează schimbarea, pe ultima sută de metri, a candidatului la funcţia de primar al Iaşului, fiind desemnată Camelia Gavrilă în locul lui Tudor Ciuhodaru. „La acel moment, nu s-a consultat cu nimeni. Cu dr. Ciuhodaru, PSD avea mai multe şanse în aceste alegeri”, ne-a declarat ieri un lider PSD.

Lista reproşurilor la adresa lui Popa continuă cu maniera în care şeful PSD a colaborat cu foştii consilieri locali sau parlamentari ai filialei. Contestatarii spun că, în ultimii doi ani, activităţile de partid au încetat de drept, iar Popa ar fi luat mai multe decizii în detrimentul intereselor politice ale filialei PSD. La şedinţa de partid au participat peste 40 de persoane, iar două dintre acestea au adus în discuţie şi o altă problemă, conform surselor ZDI: legitimitatea a doi dintre consilierii aleşi ai PSD să reprezinte partidul în Consiliul Local. Cele două persoane, Mihai Gavril şi Costică Florea, sunt direct interesate întrucât eliminarea consilierilor contestaţi, Elvira Rotundu şi Marian Dălban, ambii apropiaţi ai deputatului Camelia Gavrilă, candidat al PSD la Primărie, ar duce la situaţia în care Gavril şi Florea ar intra în CL. La reuniune s-a dat şi un vot prin care s-a aprobat retragerea sprijinului politic membrilor PSD care deţin funcţii publice deşi nu au mai mult de 3 luni vechime în partid. Acesta este şi cazul lui Dălban şi Rotundu: ei ar fi intrat în PSD în august 2020. Cei doi contestatari se prevalează de un articol din statutul PSD în care se precizează că membrii care nu au vechime de cel puţin 3 luni nu pot accede în funcţii publice.

Potrivit surselor ZDI, la instanţă se va depune o adresă în acest sens, înainte ca judecătorii să valideze mandatele consilierilor PSD. Întrebat ieri de reporterii Ziarului de Iași, pe holul Casei Pătrate, preşedintele PSD Maricel Popa nu a vrut să comenteze situaţia din partid, dând doar a lehamite din mână, şi a susţinut că va exprima astăzi un punct de vedere. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii