De Sănătate

Punem punctul pe știi

Rețetele compensate din România sunt valabile în toate țările UE

joi, 21 decembrie 2023, 08:16
3 MIN
 Rețetele compensate din România sunt valabile în toate țările UE

O rețetă prescrisă de un medic dintr-o țară a Uniunii Europene este valabilă în toate celelalte țări ale UE. Ceea ce înseamnă că românii pot cumpăra medicamente în baza unei rețete compensate oriunde în țările membre ale UE. Acest lucru se poate realiza în baza așa-numitei prescripții transfrontaliere, nimeni alta decât rețeta obișnuită pe care persoanele asigurate o primesc de la medicul lor de familie sau de la un alt medic specialist.

Într-adevăr, rețetele prescrise de medicii din țara noastră sunt valabile în toate țările UE. Nu există o formă sau un format specific pentru prescripțiile pe care le putem folosi în altă țară din UE. În principiu, prescripția care se eliberează în țara de origine ar trebui să conțină suficiente informații pentru a putea fi utilizată în altă țară din Uniunea Europeană. Vreau doar să menționez că acolo, în farmaciile din țările UE, plata se va face integral, urmând ca la întoarcerea în țară, în baza chitanței, să se deconteze medicamentele respective, evident, la prețul din România”, a explicat Dr. Ec. Tadu Țibichi, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iași.

Totuși, se menționează pe site-ul oficial al Uniunii Europene, este posibil ca un medicament prescris într-o țară să nu fie disponibil în alta sau să aibă o denumire diferită. 

Este posibil ca unele medicamente să nu fie autorizate pentru vânzare sau să nu fie disponibile în altă țară, chiar dacă este vorba despre teritoriul UE”, menționează autorii site-ului care mai precizează că o prescripție medicală trebuie să includă cel puțin următoarele informații: datele pacientului: numele și prenumele (complet) și data nașterii; data eliberării prescripției; datele medicului care eliberează prescripția: numele și prenumele (complet), calificarea profesională, datele de contact direct, adresa profesională (inclusiv țara), semnătura (de mână sau digitală); date despre medicamentul prescris: denumirea comună (mai degrabă decât denumirea comercială, care poate fi diferită de la o țară la alta), forma (tabletă, soluție etc.), cantitatea, concentrația și doza recomandată.

De aceea, se recomadă, în cazul în care considerați că va trebui să mergeți cu rețeta la o farmacie din străinătate sau că va trebui să cumpărați în țara de origine medicamente prescrise în străinătate, să verificați dacă medicul a inclus toate informațiile necesare. În acest fel vă asigurați că farmacistul din altă țară poate să înțeleagă cu ușurință rețeta și să identifice corect medicamentele și doza recomandată.

CJAS Iași nu a decontat prea multe astfel de rețete medicale cumpărate de ieșeni din străinătate. Știu, însă, de la omologii mei de la casele de sănătate din vestul țării că au astfel de solicitări mult mai frecvent. Sfatul meu pentru cei care doresc să își ia medicamentele compensate din afara țării este să verifice legislația din țara respectivă deoarece prescripțiile sunt supuse normelor din țara în care vi se eliberează medicamentele”, a mai adăugat Dr. Ec. Radu Țibichi.

Astfel, este posibil, ca în altă țară să nu aveți dreptul la același număr de doze zilnice sau să difere perioada de valabilitate a rețetei compensate. În Cehia, de exemplu, rețetele compensate sunt valabile doar 14 zile, după acest termen compensarea nemaifiind valabilă. 

De asemenea, dacă medicul v-a eliberat o prescripție electronică, în mod normal va trebui să cereți și o copie tipărită în cazul în care intenționați să cumpărați medicamentele din altă țară a UE, deoarece prescripțiile electronice s-ar putea să nu fie recunoscute în afara țării de origine.

 

Comentarii