S-a stins maestrul Constantin Arvinte, renumit compozitor și dirijor ieșean

sâmbătă, 01 mai 2021, 15:09
2 MIN
 S-a stins maestrul Constantin Arvinte, renumit compozitor și dirijor ieșean

O veste tristă a venit în prag de sărbătoare. A murit maestrul Constantin Arvinte, cunoscut compozitor și dirijor, cel care a dat numele ansamblului artistic al Consiliului Județean Iași.

Constantin Arvinte urma să împlinească în câteva zile 95 de ani.

În onoarea reputatului folclorist, Ansamblul Artistic Profesionist al Consiliului Judeţean Iași, care a fost înfiinţat în 2018, poartă numele Constantin Arvinte. În 2019 a avut loc prima ediție a unui festival de folclor cu același nume.

"O veste extrem de tristă întunecă aceste zile de sărbătoare.

Inima maestrului Constantin Arvinte, compozitor, dirijor, mentor și părinte spiritual al ansamblului nostru, a încetat să mai bată. Cuvintele sunt de prisos…

Îl vom păstra veșnic în amintire pe maestrul născut în comuna Voinești, format în Iași, care a lăsat urme adânci în folclorul românesc.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!", este mesajul postat pe pagina de Facebook a ansamblului din Iași.

Născut în comuna ieșeană Voinești, maestrul Arvinte s-a școlit la Iași, la Conservatorul „George Enescu” și apoi în București, la Şcoala Militară de Muzică și Universitatea de Muzică. A compus muzică de scenă pentru ansambluri artistice, muzică vocal-simfonică, muzică simfonică, muzică pentru fanfară și muzică corală, a scris culegeri de folclor și a dirijat ansambluri celebre, precum „Ciocârlia”. Constantin Arvinte a primit mai multe premii naţionale și internaţionale și Ordinul Meritul Cultural în grad de ofiţer, acordat de Președintele României.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii