Şefa CSM, contre dure cu ministrul Justiţiei pe tema statului de drept

miercuri, 18 septembrie 2019, 07:15
2 MIN
 Şefa CSM, contre dure cu ministrul Justiţiei pe tema statului de drept

Şefa CSM, Lia Savonea, i-a cerut ministrului Justiţiei, Ana Birchall, în şedinţa de marţi a Consiliului, să spună dacă a semnat o foaie de parcurs privind statul de drept cu procurorul general al SUA, William Barr. Birchall a precizat că va răspunde în scris şi a acuzat că această solicitare a fost introdusă pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei, fără ca ea să fie anunţată în prealabil. Savonea a fost susţinută în demersul său de judecătoarea Gabriela Baltag şi de Victor Alistar.
 

Ana Birchall a acuzat "o încercare de a pune la punct ministrul Justiţiei" şi o lipsă de colegialitate prin faptul că nu i s-a dat posibilitatea să răspundă instituţional. În replică, şefa CSM a acuzat-o că se victimizează: "Vă rugăm să nu vă mai victimizaţi într-o chestiune atât de serioasă".

 Birchall a precizat că până la sfîrşitul săptămânii va răspunde în scris solicitării CSM, înainte de a adăuga: "O ţară întreagă vede că ministrul Justiţiei e pus la punct pentru că reprezintă Ministerul Justiţiei aşa cum prevede legea".

"Foaia de parcurs, doamna ministru!", a replicat Savonea. În timpul discuţiilor, Lia Savonea i-a spus Anei Birchall: "Doamna ministru, vă pun în vedere la modul cel mai ferm să nu distorsionaţi cuvintele (…)". Judecătoarea Gabriela Baltag a intervenit în discuţie şi a cerut ca Guvernul să fie întrebat dacă ministrul Justiţiei a avut mandat pentru a discuta cu procurorul general american un astfel de subiect. Un procuror din CSM s-a întrebat cum de discuţia privind foaia de parcurs pentru statul de drept a putut fi inclusă pe ordinea de zi suplimentară, în timp ce subiectul "centrelor de reflecţie" nu a fost acceptat.

Procurorul General al SUA a invitat-o pe Ana Birchall, ministrul român al Justiţiei, "să lucreze alături de el şi de echipa lui, în mod direct", la o "foaie de parcurs" cu titlu "consultativ" pentru întărirea statului de drept din România. Declaraţia a fost făcută în 5 septembrie, la Bucureşti, de ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland, care a venit în România pentru discuţii cu ministrul Birchall, premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis.

"Un exemplu al preocupării noastre este faptul că Procurorul General al SUA l-a invitat recent pe ministrul român al Justiţiei – este unul dintre motivele pentru care sunt aici, să mă întâlnesc cu ea, ca urmare a invitaţiei – să vină în SUA şi să continue să lucreze alături de el şi de echipa lui, în mod direct, pentru o foaie de parcurs pentru România, la care el a contribuit. O foaie de parcurs consultativă legată de ceea ce SUA consideră a fi prevederi şi măsuri adecvate care să fie introduse în legislaţie, în ordonanţe, pentru a asigura un stat de drept puternic şi consistent", a declarat ambasadorul SUA la UE.

Citiţi materialul integral pe hotnews.ro

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii