De Sănătate

Punem punctul pe știi

Septicemia se poate diagnostica acum la Spitalul de Urgență Suceava în 5 ore, față de aproximativ 4 zile, prin metoda clasică

miercuri, 08 iunie 2022, 10:09
1 MIN
 Septicemia se poate diagnostica acum la Spitalul de Urgență Suceava în 5 ore, față de aproximativ 4 zile, prin metoda clasică

Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a început utilizarea unei metode rapide de diagnosticare a septicemiei – forme severe, prin care timpul până la obținerea rezultatului se reduce la 5 ore, de la 4 -5 zile, cât este prin metoda clasică.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Dan Teodorovici, a informat, marți, că acest lucru a devenit posibil după ce unitatea medicală s-a dotat cu un aparat T2 Dx, unitatea medicală devenind astfel primul și singurul spital județean din țară în care se lucrează această tehnică. Un al doilea analizor T2 se află în dotarea Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” București.

Conform comunicatului, aparatul „transferă tehnicile de biologie moleculară din laborator la patul bolnavului”. Tehnologia utilizată este rezonanța magnetică, măsurându-se modul în care moleculele de apă interacționează în prezența câmpului magnetic, realizează detecția non optică și elimină astfel necesitatea purificării probei. Alte avantaje ale metodei sunt că rezultatul nu este influențat de începerea tratamentului antimicrobian și, de asemenea, că permite detectarea simultană, din proba de sânge integral, a următoarelor specii bacteriene: Acinetobacter baumannii, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus și, folosind kiturile adecvate, și a următoarelor specii de Candida: albicans, tropicalis, parapsilosis, krusei, glabrata.

Analizorul are și capacitatea de a detecta mecanismul de rezistență a agentului etiologic, cu sensibilitate de mai puțin de 10 Unități formatoare de colonii/ ml de sânge, ceea ce reprezintă un avantaj foarte important. Timpul de generare a rezultatului privind specia bacteriană/fungică este de 5 ore în medie.

Mai mult, pe monitorulsv

Comentarii