Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Speranţele cărui volei?

GALERIE
gin
  • gin
- +

Ce perspective au tinere talente ieşene precum Alexia Moroşanu, Ioana Loghin şi celelalte fete formate cu migală de Tatiana Popa?

De aproape un an de zile, echipa feminină de volei Penicilina Iaşi nu mai există pe prima scenă. Un eveniment regretabil înscris în starea mizerabilă a sportului ieşean, un eveniment care ne dovedeşte clar că ne grăbim când susţinem că acest sport cu care în alte dăţi ne mândream a sucombat numai din cauza pârdalnicelor de autorităţi locale. Nu, factorul privat este la fel de vinovat: în primul rând, prin neimplicare, dar nu numai. Singurul investitor privat ieşean important care s-a implicat în sport - şi asta nu de ieri, de alaltăieri - este SC Antibiotice SA. Pur şi simplu, parcă prin contagiune de la Palatul Roznovanu, s-a spus un delicat "pa şi pusi" celui mai luminos lucru întâmplat la Iaşi în domeniu: Penicilina Iaşi, singura echipă de jocuri olimpice campioană naţională. Din când în când, însă, Antibiotice SA ţine să ne amintească la modul zgomotos, gen "surle & tobe" că Penicilina Iaşi MAI EXISTĂ în voleiul feminin românesc. Suntem informaţi la modul imperativ că Penicilina Iaşi s-a calificat la turneul final al Campionatului Naţional la categoria speranţe. Este minunat, iar excelenta (fostă) jucătoare şi actuală antrenoare, Tatiana Popa, ţine sus făclia speranţelor printr-o carieră care, în mod cât se poate de normal, trebuia începută mult mai timpuriu, dacă vicisitudinile unei perioade anterioare nu s-ar fi opus. Numai că întrebarea care se pune acum este următoarea: bine-bine, speranţele niciodată nu pier, însă... care speranţe?

Ne întoarcem, volens-nolens, la SC Antibiotice SA, o companie cu capital mixt, care nu poate fi condamnată în totalitate. Subsemnatul a mai scris despre această dramă la momentul oportun: nu retragerea Penicilinei este criticabilă, ci modul în care s-a produs, printr-un forfait enigmatic şi lipsit de eleganţă în Cupa României, cu ocazia căreia arbitrii, adversarele din Galaţi, nemaivorbind de ziarişti au rămas cu ochii în soare. Subiectul fiind detaliat, nu mai revenim. Ne rezumăm a spune că, încă cu un an înainte, deci 2017, directorul companiei, Ioan Nani, a mai vrut să retragă echipa pe considerente uşor de înţeles: concurenţa a crescut în voleiul românesc, nu poţi face performanţă fără jucătoare costisitoare din străinătate. Pe de altă parte - lucru sută la sută corect - nu poţi arunca banii pe geam pentru o echipă predestinată să se târâie prin coada Diviziei A 1. Cu alte cuvinte, ori facem performanţă, ori ne limităm la "speranţe". Şi pentru că, pentru mulţi "penicilinişti" echipa asta de fete este o religie, conducerea a acceptat un aşa-zis moratoriu pentru un an. Atâta doar, un singur an. S-au adus jucătoare, s-a făcut o promovare nemaîntâlnită în jurul echipei şi rezultatul a fost acelaşi : târâş-grăpiş prin coada clasamentului. Mai mult, deşi intrarea la sală a fost ca întotdeauna liberă, asistenţa la meciuri (y compris "susţinerea echipei") a fost aproape nulă. Şi atunci, excluzând (încă odată) modul dubios în care s-a produs, retragerea Penicilinei de pe firmament nu este pe atât de justă, cât dureroasă?

Revenind la "speranţe", este lăudabil că o antrenoare sufletistă precum Tatiana Popa poate lucra în oraşul său, la fel cum pot lucra şi alţi tehnicieni de calitate care activează în Iaşi la baschet, handbal, sau rugby. Ne întrebăm, doar retoric: "speranţele cui"? Ar fi cinic să vorbim de speranţele voleiului ieşean, poate ale voleiului românesc . Doar suntem români, înainte de a fi ieşeni. Numai că, în acest peisaj naţional-cosmopolit, a fi româncă titulară într-o echipă românească, a juca în echipa naţională (chiar dacă este calificată la Europene) este o performanţă sui generis. N-are rost să vorbim despre jucătoarele formate în ultimii ani la Iaşi, rămase fără obiectul muncii. Ne întrebăm doar ce perspective au speranţe precum Alexia Moroşanu, Ioana Loghin şi celelalte fete formate cu migală de Tatiana Popa, în lipsa unei Peniciline bună-rea, în care să poată face mai uşor saltul de la stadiul de "tânără speranţă" la certitudine? Întrebăm şi noi, nu dăm cu parul!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri