Speriat, Chirica dă înapoi: nu mai vrea să lege secretarul de mandatul primarului

joi, 20 ianuarie 2022, 03:00
2 MIN
 Speriat, Chirica dă înapoi: nu mai vrea să lege secretarul de mandatul primarului

El s-a lansat ieri într-un discurs agresiv, catalogat de adversarii politici drept "delir".

FOTO: Primarul Mihai Chirica și secretarul instituției, Denisa Ionașcu

 

Relaţia primar – secretar general „trebuie îmbunătăţită, performanţa administrativă trebuie să coboare din sferele înalte ale celor care se încred, unii, mult prea demnitari şi, alţii, mult prea înalţi funcţionari publici cu picioarele pe pământ şi mai într-o strânsă legătură cu cei care merg pe stradă”. Primarul Mihai Chirica a abordat ieri subiectul propunerii făcute săptămâna trecută Asociaţiei Municipiilor din România, respectiv elaborarea unui proiect de lege care să limiteze activitatea secretarului administraţiei locale la mandatul primarului ales. Chirica a lăsat să se înţeleagă că ideea i-a venit după ce anul trecut a constatat „o alarmantă scădere a actelor administrative”.

De altfel anul 2021 a fost un an deosebit, a adăugat primarul: „este prima dată când m-am simţit atras într-un grup infracţional”. El a prezentat versiunea sa faţă de problemele pentru care a ajuns să fie cercetat, respectiv că „niciun demnitar nu poate emite un act administrativ fără aviz de legalitate” şi „nu poate fi tras la răspundere pentru emiterea unui act administrativ decât dacă îl semnează singur”. „Am semnat peste 50 de mii de acte administrative în şase ani de zile împreună cu secretara Consiliului Local Iaşi. Asta înseamnă că astăzi ar trebui să denunţ toate aceste documente semnate”, a explicat el, pierzându-se însă într-o sumedenie de detalii tehnice şi birocratice.

Citește și: I-au scris lui Boc, numindu-l penal pe Chirica. Secretarii de comune, scoși din sărite de edilul Iașului

Primarul a revenit la subiectul propunerii făcute AMR şi a prezentat o scrisoare deschisă către asociaţiile profesionale de secretari – care au solicitat preşedintelui AMR să nu dea curs cererii lui Mihai Chirica de a promova schimbarea legii. El a spus că renunţă la propunerea ca secretarii să fie legaţi de mandatul de primar şi a invitat liderii asociaţiilor profesionale care au contestat-o „la o dezbatere onestă, despre modernizarea administraţiei publice şi adaptarea legislaţiei la provocările actuale”. Luat de val, într-un discurs pe care adversarii săi l-au catalogat „delir”, primarul a conchis că, „până când legislaţia din România se va schimba, alesul poporului ieşenilor sunt eu. Sunt eu. Aşa cum în fiecare localitate alesul poporului este primarul”. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii