SPORT – Aici sunt banii dumneavoastră. Zece milioane de euro vor fi băgate în 2023 într-un sport local fără performanţe!

marți, 31 ianuarie 2023, 02:50
4 MIN
 SPORT – Aici sunt banii dumneavoastră. Zece milioane de euro vor fi băgate în 2023 într-un sport local fără performanţe!

Aşa cum am anticipat pe 17 ianuarie, în articolul “Luptă la baionetă pentru banii municipalităţii. Cât vrea fiecare club sportiv?”, echipele sportive locale au început să se bată între ele pentru a aspira cât mai multe fonduri publice. Asta şi pentru că grupările ieşene nu sunt în stare să producă fonduri consistente din surse proprii, mai toate stând doar cu mâna întinsă spre banii ieşenilor şi spre cei veniţi de la bugetul central.

În ciuda acestui aspect şi a lipsei performanţelor locale, Iaşul neavând nicio echipă cu impact la public ajunsă în primul eşalon (rugby-ul a jucat în elită prin desfiinţarea diviziei secunde) şi niciun medaliat la competiţii importante internaţionale, Consiliul Local Iaşi a pus în 2023 pe masa sportului local un buget incredibil. Este vorba de 49,25 milioane lei, adică circa zece milioane de euro!

Pentru comparaţie, bugetul CS Dinamo Bucureşti, club care îi face mândri pe români prin rezultatele individuale ale multor sportivi, înotătorul David Popovici desprinzându-se net, sau parcursul handbaliştilor în Champions League, şi are echipe de top, în afară de handbal, şi la volei (masculin şi feminin), rugby şi baschet masculin, este, conform preşedintelui Ionuţ Popa, de 31 de milioane lei. Mai mult, Popa spune că, de pildă, cel puţin jumătate din cele trei milioane de euro băgate în echipa de handbal sunt recuperate din bilete şi sponsorizări.

La Iaşi însă, cu dese alocări de fonduri pe criterii subiective şi cu cheltuieli nejustificat de mari, exemplul CS Navobi, din trecut, fiind doar unul dintre ele, banii ieşenilor au fost foarte des risipiţi.

În 2023 partea leului pe sport va fi luată de clubul municipalităţii, CSM Iaşi 2020, căruia i s-au aprobat 36,85 milioane lei (circa 7,5 milioane euro), cu peste un milion de euro mai mult decât CS Dinamo! Mare parte din aceşti bani se vor duce însă spre organizarea Campionatului Mondial de eSports (competiţii care utilizează jocurile video). La sporturile „clasice”, CSM 2020 are ca principal obiectiv promovarea echipei de handbal feminin, care a anunţat un buget record pentru acest sezon de ligă secundă, 350 000 de euro şi un spor consistent din vară.

Dacă la CSM Iaşi 2020 fondurile sunt garantate, fiind alocate într-un capitol separat, lupta între grupările sportive locale se va da pentru o sumă distinctă a bugetului local, 12,4 milioane lei (2,5 milioane euro).

Cea mai mare felie se va duce, aproape sigur, către echipa de fotbal, care a avut la dispoziţie două milioane de euro de la CL în 2022. În ciuda gravelor erori comise la Politehnica, erori care au generat ratarea aspirării unei consistente sume de bani de la Consiliul Local (ultima rată de anul trecut), acuze publice de deturnare de fonduri, la care nu s-a răspuns, sau terfelirea blazonului Iaşului (folosirea steagului Andorrei de Ziua Unirii este doar unul din episoadele ruşinoase lansate din Copou), fotbalul are mari şanse de a avea la dispoziţie zece milioane lei de la Consiliul Local. Chiar dacă în CL, şi nu numai, există numeroase nemulţumiri legate de modul în care se lucrează în fotbalul local, pe lângă aspectele amintite în fraza anterioară fiind puse pe tapet salariile exorbitante existente la club, care depăşesc multe retribuţii din prima ligă, Poli nu va avea piedici în a primi banii ceruţi. Motivaţia este dată de culoarul uriaş de promovare existent într-un campionat extrem de modest, care oferă oraşului posibilitatea lejeră de a avea din nou echipă îl Liga I.

Pe locul următor în topul alocărilor se va clasa CS Politehnica. Deşi a obţinut performanţe mai slabe în 2022 faţă de 2021, lucru care, conform directorului Vasile Manole, va genera pierderea a circa un milion de lei din alocaţia de 3,2 milioane lei primită anul trecut de la Ministerul Educaţiei, gruparea studenţească va fi recompensată de municipalitate. Astfel, Politehnica va primi în jurul a 1,5 milioane lei de la CL, cu circa 50% mai mult decât în 2022! Cum lobby-ul rugby-ului este, la fel ca anul trecut, mult mai puternic decât, de pildă, cel al handbalului şi baschetului, sportul cu balonul oval va încasa două treimi din banii Politehnicii, aproximativ un milion de lei. Mai trebuie precizat că la restul secţiilor menţinerea în eşaloanele inferioare poate fi făcută şi fără bani de la municipalitate.

Celălalt grup de tradiţie local, CSM Iaşi, care a primit de la Ministerul Sportului 1,8 milioane lei în 2022, va încasa 400 000 de lei de la CL, în condiţiile în care a solicitat 500 000 de lei. Nu în ultimul rând, CSS Unirea va încasa 100 000 de lei

Banii care vor rămâne din cele 12,4 milioane după alocările către fotbal (10 milioane), CS Politehnica (1,5 milioane), CSM (0,4 milioane) şi CSS Unirea (0,1 milioane), adică 0,4 milioane lei, ar putea fi distribuiţi unor grupări fără notorietate, între care Arsenal (minifotbal) sau City (fotbal juniori). Acest lucru a stârnit deja controverse, întrebările legate de ce ar trebui susţinute cele două cluburi fiind coroborate cu cele legate de un alt subiect, baschetul masculin, care îşi permite luxul să aibă două echipe de ligă secundă. Iar dacă şi Stomart va primi bani de la CL, pe lângă Politehnica, Iaşul va da fonduri pentru două grupări din eşalonul doi, în loc ca forţele să fie unite şi să se încerce ieşirea din mediocritate.

Toate aceste cifre prezentate sunt rezultatul negocierilor existente acum între partide, validarea lor urmând a fi făcută prin voturile care vor urma în CL, poate chiar în şedinţa de vineri. Nu este însă exclus ca până atunci să apară şi mici modificări faţă de sumele pentru care s-a bătut palma până acum. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii