De Sănătate

Punem punctul pe știi

Studiu la Iaşi-Care este prima grijă a unui medic: faţă de pacienţi sau faţă de el şi de familie?

vineri, 21 august 2020, 01:50
2 MIN
 Studiu la Iaşi-Care este prima grijă a unui medic: faţă de pacienţi sau faţă de el şi de familie?

Un amplu studiu desfăşurat de specialişti ieşeni în rândul medicilor şi asistenţilor medicali urmăreşte care este impactul pandemiei COVID-19 asupra acestora, dar şi cum măsurile luate în această perioadă le-au influenţat viaţa. Studiul RESPECT (Romania: Evaluation Study of Professional Ethics during COVID-19 Time) este, conform coordonatorilor, un proiect naţional de cercetare a eticii profesionale a cadrelor medicale din sistemul sanitar românesc şi prin care se doreşte identificarea factorilor profesionali, morali, psihologici, legali sau sociali care „au influenţat datoria cadrelor medicale de a îngriji pacienţi şi capacitatea acestora de a răspunde nevoilor pacienţilor în timpul pandemiei COVID-19”. 

Iniţiatorii proiectului sunt conf. dr. Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi alături de Tudor-Ştefan Rotaru, şef de lucrări la Disciplina de Bioetică a UMF Iaşi, Adrian-Vasile Horodnic, şef de lucrări la UMF, disciplina Etică şi Economie în Sănătate şi prof. dr. Cristina Gavrilovici, preşedinte al Comisiei de Etică de la UMF Iaşi.

„Există un număr de studii din perioada altor epidemii, cum ar fi epidemia SARS din Canada de la începutul anilor 2000, care arată că există un procent semnificativ – între 24% şi 40% în funcţie de locul unde s-a efectuat cercetarea – din personalul medical care intenţionează să abandoneze practica medicală în cazul unei pandemii. În general, argumentele cadrelor medicale chestionate în aceste studii cu privire la această potenţială decizie, sunt legate de conflictul dintre datoria de a îngriji pacienţi şi alte datorii pe care aceştia le au (faţă de propria persoană, faţă de familie sau faţă de alte persoane semnificative pentru ei)”, au explicat iniţiatorii proiectului.

Aceştia mai spun că până în prezent nu există un studiu care să evalueze factorii care au influenţat datoria şi capacitatea cadrelor medicale a de îngriji pacienţii în timpul unei pandemii. Pentru a participa la studiu, este necesară completarea unui chestionar care va dura aproximativ 30 de minute, datele colectate fiind anonime. Datele vor fi analizate, iar rezultatele cercetării vor fi publicate în jurnale ştiinţifice de specialitate. 

Comentarii