De Sănătate

Punem punctul pe știi

Transplantul de organe de la animal la om tot mai aproape?

vineri, 09 februarie 2024, 11:01
3 MIN
 Transplantul de organe de la animal la om tot mai aproape?

Oamenii de știință sunt mai aproape de a găsi cea mai bună modalitate pentru a face corpul uman să fie receptiv la o donare de organe de la o altă specie, un efort care ar putea ajuta la rezolvarea penuriei de organe atunci când un pacient necesită un transplant urgent.

Peste 100.000 de persoane din Statele Unite se află pe lista de așteptare pentru transplanturi și, în medie, 17 persoane mor în fiecare zi în timp ce așteaptă.

Medicii au petrecut zeci de ani experimentând alternative, iar mulți văd acum un potențial în înlocuirea organelor umane care nu mai funcționează cu organe de porc modificate genetic.

Xenotransplantul, așa cum este numit transplantul de organe între specii, se află încă în stadii incipiente.

Nu există niciun studiu clinic pe oameni care să fi fost aprobat de Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA), dar cercetătorii care au realizat un studiu publicat recent în Journal of Clinical Investigation-JCI spun că descoperirile lor ar putea aduce studiile pe oameni și mai aproape.

Pentru realizarea recentului studiu, medicii de la Facultatea de Medicină Heersink a Universității din Alabama-Birmingham au transplantat rinichi de porc modificați genetic la trei persoane aflate în moarte cerebrală și au demonstrat că pot face acest lucru folosind aceleași medicamente aprobate de FDA utilizate în cazul donațiilor de la om la om.

În cazul oricărui tip de transplant, fie că provine de la un om sau de la un animal, medicii trebuie să administreze primitorului medicamente care să îi suprime sistemul imunitar, astfel încât organismul său să nu respingă organul necunoscut.

În unele cazuri, atunci când pacienții sunt deosebit de vulnerabili la infecții, aceștia ar putea primi un tratament suplimentar care să le ofere protecție împotriva bacteriilor, cum ar fi Neisseria meningitidis, germenul care provoacă meningita.

Cercetătorii care au realizat noul studiu au comparat rezultatele obținute pe doi primitori de rinichi de porc cărora li s-au administrat medicamente standard de imunosupresie și o terapie suplimentară aprobată de FDA, numită eculizumab, cu rezultatele obținute de pacienți care au primit doar medicamente de imunosupresie. Combinația a părut să funcționeze cel mai bine.

Studiul a arătat că medicii nu au fost nevoiți să folosească substanțe speciale sau medicamente experimentale pentru acest proces de transplant, ceea ce ar face mai ușoară introducerea cercetării în studii pe om aprobate de FDA, a declarat într-un comunicat autorul principal, dr. Jayme Locke, profesor de chirurgie și director al Diviziei de Transplanturi de la Facultatea de Medicină Heersink.

Chiar dacă noua cercetare este limitată, deoarece a fost demonstrată doar pe trei pacienți, reușita este inovatoare, au comentat specialiștii.
Dr. Mandy Ford, directorul științific al Centrului de Transplant Emory, a precizat că nevoia extremă de organe face ca orice progres în acest domeniu să fie important.

„Există o lipsă critică de organe de la donatori în Statele Unite și în întreaga lume, iar xenotransplantul are într-adevăr potențialul de a fi o soluție permanent revoluționară la această problemă”, a declarat Ford, care nu a lucrat la noul studiu, dar l-a caracterizat ca fiind un „progres major”.
„Folosirea acestui regim aprobat de FDA, ne apropie cu un pas de a face din xenotransplant o realitate clinică”, a mai menționat medicul american.

 

 

Comentarii