De Business

Punem punctul pe știi

Tranzacţia prin care BorgWarner a preluat grupul Delphi, în pericol

Cele două părţi dispută modul în care a fost cheltuită o sumă de 500 milioane de dolari.

marți, 07 aprilie 2020, 10:44
3 MIN
 Tranzacţia prin care BorgWarner a preluat grupul Delphi, în pericol

Pandemia COVID-19 ameninţă una dintre cele mai importante tranzacţii ale anului. Gigantul BorgWarner Inc. BWA a anunţat recent că îşi poate încheia acordul de 3,3 miliarde de dolari pentru achiziţia Delphi Technologies DLPH, cu o fabrică şi în judeţul Iaşi, din cauză că producătorul de piese auto şi-a extras linia de credit (revolving) fără a solicita permisiunea dobânditorului său, BorgWarner. 

Delphi şi-a redus facilitatea de credit rotativă totală de 500 de milioane de dolari pentru a acoperi criza coronavirusului. “Delphi Technologies a luat măsuri semnificative pentru a economisi numerar, având în vedere impactul imediat asupra afacerii pandemia de coronavirus. Aceasta include lucrul pentru a accesa sprijinul guvernamental în toate ţările noastre de operare, efectuarea concedierilor temporare, mutarea angajaţilor la programele cu timp parţial şi reduceri de plată în întreaga organizaţie, gestionarea disciplinară a stocurilor şi colectarea activă a taxelor din trecut”, se arată într-un comunicat de presă al companiei Delphi Technologies.

Pe lângă asta, compania a stabilit că este atât în interesul lor, cât şi al acţionarilor Delphi să recurgă la facilitatea de credit rotativă totală, pentru a poziţiona cel mai bine compania în condiţiile actuale ale pieţei. Însă, în urma extragerii Revolving, la 30 martie 2020 BorgWarner a trimis o notificare scrisă către Delphi Technologies susţinând că a încălcat material o secţiune din Acordul de tranzacţie între cele două companii, încheiat în data de 28 ianuarie 2020, ca urmare a faptului că Delphi a efectuat extragerea fără acordul scris prealabil al BorgWarner. “În cazul în care o astfel de încălcare nu este remediată în termen de 30 de zile, BorgWarner are dreptul să rezilieze Acordul”, au informat oficialii companiei.

Ulterior, Delphi Technologies a trimis o scrisoare în care contestă afirmaţia, arătând că Acordul a fost încălcat chiar de BorgWarner, pe baza faptului că a refuzat în mod nefondat consimţământul pentru extragerea Revolving. În ciuda momentului tensionat, Delphi doreşte să continue negocierea cu BorgWarner pentru soluţionarea problemei. De altfel, ambele companii cred “în valoarea strategică pe termen lung a tranzacţiei şi continuă să lucreze împreună pentru închiderea ei în a doua jumătate a anului 2020”, după cum se menţionează în comunicatele lor de presă.

Având în vedere că pandemia coronavirusului a oprit producţia auto în America de Nord, Europa şi în multe alte părţi ale lumii, este uşor de intuit de ce Delphi încearcă să atragă bani. Totuşi, este posibil ca “incidentul” creat să-i fi deschis calea lui BorgWarner pentru a renegocia preţul.

Compania a anunţat în ianuarie că va achiziţiona Delphi Technologies, reunind astfel doi furnizori de piese auto care ar urma să se pregătească pentru trecerea la vehicule hibride şi electrice din industrie. Acordul a evaluat Delphi la 3,3 miliarde de dolari, inclusiv datorii. “Ziarul de Iaşi” a scris AICI despre fuziunea BorgWarner Inc. BWA şi Delphi Technologies DLPH.

Compania Delphi Diesel Systems este una dintre cele mai puternice din judeţul Iaşi. În fabrica amplasată în satul Brătuleni, comuna Miroslava, lucrează circa 3.000 de oameni, compania raportând în anul 2018 o cifră de afaceri netă de 2,2 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului de Finanţe. Dacă tranzacţia se va concretiza, compania va funcţiona sub numele de BorgWarner. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii