Tribut pentru doi profesori din Iași care au fost răpuși de COVID

duminică, 19 septembrie 2021, 17:57
2 MIN
 Tribut pentru doi profesori din Iași care au fost răpuși de COVID

De la începutul crizei de sănătate au decedat de COVID aproape 35.000 de români. Nu se știe oficial câți dintre aceștia au fost profesori. Școala 9 aduce un tribut profesorilor pe care i-am pierdut din cauza pandemiei de COVID.

Adrian Ioan Șcuriu, „un Domnul Trandafir modern”: 1973 – 2021, profesor de limba română la Școala gimnazială „George Călinescu” Iași

Adrian Ioan Șcuriu a ajuns să predea în urmă cu 25 de ani, la Școala Specială Profesională Târgu Frumos, inspirat de diriginții lui, familia de profesori Constantin și Miruna Bostan. Așa a ajuns să facă Facultatea de Litere și de Jurnalism la Iași.

S-a implicat în multe activități în afara orelor, a organizat excursii, a participat la meciurile de handbal ale elevilor, făcea parte din echipa de organizare a concursului de tradiții „Cântec, joc și voie bună – istorie, obiceiuri și tradiții” și a pregătit elevi pentru olimpiade.

„Pentru elevi, Adrian era un fel de Domnul Trandafir modern. Nu a renunțat niciodată la calitatea actului didactic și i-a făcut pe elevii săi să privească Limba și literatura română, nu doar ca pe un obiect pentru care trebuie să primească o notă, ci ca pe o poveste”, îl descrie Georgiana Botezatu, directoarea școlii.

A fost mentor pentru copiii lui, i-a ajutat să-și aleagă drumul în funcție de personalitatea lor și le-a dat încredere, spun cei care l-au cunoscut.

Marius Cosoi, antrenor pentru viață: „Era foarte iubit de elevi”: 1951 – 2020, profesor de sport la Colegiul Național din Iași

Pe 26 noiembrie 2020 s-a stins din viață Marius Cosoi (70 de ani), profesor de sport la Colegiul Național din Iași și antrenorul echipei de baschet a colegiului. Marius Cosoi a predat din 1990 până în 2020, când trebuia să iasă la pensie.

În primele zile de la infectarea cu COVID s-a simțit bine și a făcut câteva ore în online cu elevii săi. Ulterior însă starea lui s-a înrăutățit și a fost internat la Spitalul „Matei Balș“ din București, povestesc colegii săi de catedră.

„Eram cu școala în online când s-a întâmplat. Nu ne-a venit să credem, mai ales că era profesor de educație fizică“, spune Elena Calistru, directoarea colegiului.

Marius Cosoi a lăsat în urmă patru copii, doi băieți și două fete. Unul dintre ei este actrița Laura Cosoi.

Aflați amănunte de pe scoala9.ro.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii