De Sănătate

Punem punctul pe știi

Un joc video care îi învață pe copii să-și controleze furia

miercuri, 20 aprilie 2022, 12:56
2 MIN
 Un joc video care îi învață pe copii să-și controleze furia

Jocurile video sunt o parte foarte importantă din universul copiilor. Astfel, ele pot reprezenta și un mijloc de învățare și educare. Un joc video care are la bază biofeedback-ul (tehnică prin care putem controla anumite acțiuni ale organismului, precum frecvența cardiacă sau presiunea sanguină) îi poate ajuta pe copii să învețe cum să-și controleze furia. Astfel, ei ar putea evita conflictele de la școală sau de acasă.

Un amplu studiu în acest sens a fost realizat de o echipă medicală a Spitalului de Pediatrie din Boston, SUA. Denumit „Reglează Controlul Emoțiilor” (RAGE Control), jocul a fost creat de medicii  spitalului din Boston în urmă cu 10 ani. El a fost conceput pentru a-i antrena pe copii să stea calmi în situații stresante. Jucătorii trebuie să împuște asteroizi virtuali în timp ce se feresc de anumite obstacole. În tot acest timp, un pulsoximetru le monitorizează ritmul cardiac. Dacă își păstrează calmul și ritmul cardiac la parametrii normali, ei pot continua jocul. În cazul în care valorile ritmului cardiac sunt crescute, jocul se încheie automat.

„Stări precum furia sau anxietatea pot crește ritmul cardiac. Tehnicile de control al ritmului cardiac, precum respirația profundă, sunt benefice. În studiul pe care l-am realizat, am plecat de la premisa potrivit căreia copiii pot învăța tehnici de control al ritmului cardiac, în timp ce joacă un joc video ce le captează toată atenția”, a declarat  dr. Joseph Gonzalez-Heydrich, medic psihiatru în cadrul Spitalului de Pediatrie din Boston, și autor al studiului, pentru new-medical.net. La acest studiu au participat 40 de copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani, care se confruntau cu probleme de control al furiei. Datele au arătat că jumătate dintre copiii și adolescenții incluși în cercetare au reușit să-și păstreze un ritm cardiac normal în timp ce se jucau, menționează portalmed.

 

Comentarii