Un raport al Arhiepiscopiei Iaşilor arată că a oferit servicii filantropice de 75 milioane de lei în 2022. Cine a beneficiat de fonduri

luni, 06 februarie 2023, 02:50
4 MIN
 Un raport al Arhiepiscopiei Iaşilor arată că a oferit servicii filantropice de 75 milioane de lei în 2022. Cine a beneficiat de fonduri

Într-un raport de analiză a activităţii pe anul anterior, 2022, Arhiepiscopia Iaşilor a raportat oferirea de aproape 75,5 milioane de lei în diferite servicii filantropice oferite comunităţii, incluzând servicii de cantină, centru de zi pentru copii sau bătrâni, servicii medicale sau lemne. 

Suma este de patru ori mai mare faţă de nivelul anului 2018, însă o bună parte dintre fonduri au vizat şi activitate de ajutorare a refugiaţilor ucraineni de pe teritoriul ţării sau aflaţi în tranzit.

Creşte numărul de parohii, dar scade numărul de preoţi

În raportul amintit anterior, Arhiepiscopia Iaşilor a realizat un inventar al tuturor unităţilor de cult aflate în structura sa. Astfel, la finalul anului 2022, Arhiepiscopia număra 1.232 de parohii şi 27 de filii, unităţi mai mici, grupate în cele 13 protopopiate. În acestea slujesc 1.170 de preoţi, iar alţi 47 de prelaţi sunt arondaţi la instituţii precum spitale, unităţi militare, aziluri de bătrâni, penitenciare sau şcoli speciale ale comunităţilor persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire. Conform Arhiepiscopiei Iaşilor, aceştia au în subordine 3.630 de angajaţi la unităţile de cult şi la Centrul Eparhial, iar în toate parohiile arondate sunt aproximativ 1,5 milioane de credincioşi. Reamintim faptul că Arhiepiscopia Iaşilor deserveşte judeţele Iaşi, Neamţ şi Botoşani, fiindcă judeţele Suceava, Bacău şi Vaslui sunt organizate în structuri individuale, toate subordonate Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Dacă facem o comparaţie cu anii anteriori, putem observa o contradicţie: există o uşoară scădere a numărului de preoţi – de la 1.182 la finalul anului 2018, la 1.170 de preoţi la finalul anului 2022, însă o creştere a numărului de parohii, de la 1.219 la finalul lui 2018, la 1.232 la finalul lui 2022.

15,35 milioane de euro în servicii oferite în toată Arhiepiscopia Iaşilor

Însă cea mai importantă componentă a raportului realizat anual la nivelul Arhiepiscopiei este cea legată de activitatea filantropică. Conform acestora, pe parcursul anului trecut, s-a înregistrat un record în ceea ce priveşte banii oferiţi de biserică înapoi către comunitate, în special ţinând cont de criza refugiaţilor determinată de invazia Rusiei în Ucraina. O sumă brută a serviciilor oferite de către toate structurile Arhiepiscopiei Iaşilor, incluzând oferirea de lemn, servicii tip cantină socială sau centru de zi, sprijinul asociaţiei pr. Dan Damaschin sau donaţii strânse pentru refugiaţii din Ucraina, atinge nivelul de 75,5 milioane de lei, circa 15,35 milioane de euro.

Fără a şti exact dacă sistemul de raportare de la începutul lui 2019 a fost acelaşi cu cel de anul acesta, o comparaţie 2018 faţă de 2022 arată că anul acesta au fost oferite servicii cu o valoare de patru ori mai mare faţă de acum patru ani, când erau raportaţi circa 20 de milioane de lei.

Astfel, 28,8 milioane de lei a reprezentat bugetul pentru activitatea filantropică a parohiilor, mănăstirilor şi a preoţilor misionari. Cu aceşti bani, conform Arhiepiscopiei Iaşilor, au fost oferite servicii „de tip cantină socială, centru de zi, beneficii financiare şi materiale şi altele pentru persoane şi familii defavorizate”. În total, în această categorie au existat 288.000 de beneficiari, o sumă brută de circa 100 de lei / beneficiar.

Cum a arătat sprijinul pentru ucraineni

În ceea ce priveşte asistenţa filantropică a refugiaţilor din Ucraina, Arhiepiscopia Iaşilor a explicat că a organizat mai multe campanii de strângere de fonduri, fiind colectaţi peste 900.000 de lei, în timp ce parteneriate cu diverse organizaţii locale, naţionale şi internaţionale au adus fonduri de circa 460.000 de euro. Au existat în permanenţă între 50 şi 420 de persoane implicate ca voluntari în diverse campanii, inclusiv în cele trei puncte înfiinţate la trecerile frontierei, fiind ajutaţi atât cei aflaţi în tranzit, cât şi cei stabiliţi temporar în Republica Moldova sau România. Cele trei puncte ale Arhiepiscopiei au fost create la Sculeni, Stânca Costeşti şi Rădăuţi Prut, unde au fost amenajate containere modulare, fiind funcţionale şi în prezent.

„Refugiaţii, stabiliţi temporar în ţară sau aflaţi în tranzit, au primit, pe parcursul întregului an, servicii de hrană caldă, cazare, produse alimentare şi igienico-sanitare, servicii religioase, educaţionale, medicale, pelerinaje etc. Au fost organizate şi zece transporturi umanitare în România, Ucraina şi Republica Moldova, cu materiale şi alimente”, au transmis reprezentanţii Arhiepiscopiei Iaşilor.

Au fost atrase fonduri şi investiţii de încă 300.000 de euro pentru prim-ajutor la punctele de frontieră, transport, cazare, masă, asistenţi medicală servicii de reintegrare şi recuperare emoţională etc. Totodată, din această sumă au fost organizate şi activităţi pentru mamele şi copiii refugiaţi din Ucraina care au rămas în grija parohiilor din subordinea Arhiepiscopiei Iaşilor.

Cel mai mare buget: unităţile social-filantropice, de 37,5 milioane de lei

Unităţile social-filantropice, care furnizează 55 de servicii sociale prin diferite birouri, de la cantine sociale la centre de zi pentru copii sau bătrâni, au avut un buget de peste 37,5 milioane de lei. Aici este inclusă şi Asociaţia „Glasul Vieţii” a preotului Dan Damaschin, dar sunt incluse şi fundaţii care au atras fonduri din şapte proiecte europene. Aceste unităţi au avut peste 21.000 de beneficiari.

În rest, au mai fost oferite servicii medicale gratuite prin Fundaţia Medicală Providenţa, cu un buget de 2,4 milioane de lei pentru 6.566 de beneficiari din categoriile vulnerabile sau defavorizate. În acelaşi timp, au fost oferiţi 8.000 de metri cub de lemn gratuite de cele trei ocoale silvice ale Arhiepiscopiei Iaşilor, fiind vorba de cherestea, lemn de lucru şi lemn de foc, cu o valoare totală de 2,12 milioane de lei. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii