De Sănătate

Punem punctul pe știi

Utilizarea AI pentru diagnosticarea autismului la copii

vineri, 05 ianuarie 2024, 08:45
3 MIN
 Utilizarea AI pentru diagnosticarea autismului la copii

Inteligența artificială (AI) ar putea reprezenta o modalitate mai rapidă și mai precisă de a diagnostica tulburările din spectrul autist (TSA) la copii, potrivit unui nou studiu publicat recent de cercetători din Australia. TSA este o afecțiune de neurodezvoltare caracterizată prin dificultăți în interacțiunile sociale reciproce, comunicare și comportamente repetitive și restrictive.

Folosind o electroretinogramă (ERG), un test de diagnosticare care măsoară activitatea electrică a retinei ca răspuns la un stimul luminos, cercetători din Australia au implementat AI pentru a identifica caracteristici specifice pentru a clasifica TSA.

Măsurând răspunsurile retinei a 217 copii cu vârste cuprinse între 5 și 16 ani (71 cu diagnosticul TSA și 146 de copii fără diagnosticul TSA), cercetătorii au constatat că retina a generat un răspuns diferit la copiii cu TSA în comparație cu cei care erau neuro tipici.

De asemenea, echipa a constatat că cel mai puternic biomarker a fost obținut de la o singură străfulgerare de lumină puternică la ochiul drept, procesarea AI reducând semnificativ timpul de testare.

Studiul, condus de Universitățile Australia de Sud și Flinders, și publicat acum în Research in Autism Spectrum Disorders, a constatat că componentele de frecvență mai înaltă ale semnalului retinian au fost reduse în cazul TSA.

Realizat împreună cu Universitatea din Connecticut și University College London (UCL), testul ar putea fi evaluat în continuare pentru a vedea dacă aceste rezultate ar putea fi utilizate pentru a depista TSA în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 16 ani cu un nivel ridicat de precizie.

În Australia, 1 din 70 de persoane face parte din spectrul autist, ceea ce reprezintă aproximativ 353 880 de persoane.

Sindromul este de patru ori mai frecvent la băieți decât la fete. La nivel mondial, ratele de autism variază, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimând prevalența la 1 la fiecare 100 de copii.

Cercetătorul UniSA, dr. Fernando Marmolejo-Ramos, spune că testul ar putea oferi medicilor o metodă îmbunătățită de diagnosticare a autismului, ceea ce ar permite acordarea rapidă a sprijinului atât de necesar pentru mii de copii din acest spectru.

„Intervențiile timpurii și un sprijin adecvat pot ajuta copiii cu autism să își îmbunătățească calitatea vieții, dar în prezent nu există un ‘test’ simplu pentru TSA, ceea ce înseamnă că indivizii au adesea nevoie de evaluări și rapoarte psihologice îndelungate pentru a obține un diagnostic”, spune dr. Marmolejo-Ramos.

Noul test este mult mai rapid. Prin utilizarea unității de testare a electroretinogramei RETeval, se pot colecta date și se poate finaliza un screening pentru autism, totul în doar 10 minute, spun autorii.

Important este faptul că testul este neinvaziv și este bine tolerat de copii, ceea ce face ca procesul să fie mult mai ușor pentru toți cei implicați, notează ei.

„Este foarte interesant să începem să analizăm noi modalități de utilizare a electroretinogramei cu ajutorul analizei semnalului și a învățării automate pentru a ajuta la clasificarea TSA cu o mai mare precizie”, spune cercetătorul și conducătorul proiectului de la Universitatea Flinders, dr. Paul Constable. „Încă trebuie să ne uităm la copiii mai mici și, de asemenea, la cei cu alte afecțiuni, cum ar fi tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție, pentru a vedea cât de specific ar putea fi acest test, dar acesta este un prim pas important”, a menționat medicul.

Dr. Hugo Posada-Quintero, coautor al studiului și profesor în cadrul Departamentului de Inginerie Biomedicală de la Universitatea din Connecticut, spune că următorii pași vor consta în extinderea cercetării pentru a analiza alte cohorte și categorii de diagnostic.

Potrivit acestuia, studiul demonstrează potențialul promițător al analizei răspunsurilor retinei cu ajutorul unor tehnici avansate de procesare a semnalelor și de învățare automată pentru a ajuta la identificarea afecțiunilor de neurodezvoltare, cum ar fi tulburarea de spectru autist.

Cu cercetări suplimentare și dezvoltare tehnologică, aceste metode analitice ar putea fi dezvoltate în instrumente practice pentru a ajuta clinicienii să depisteze și să diagnosticheze cu precizie și eficiență autismul și alte tulburări conexe, spun autorii.

 

Comentarii