De Sănătate

Punem punctul pe știi

Vaccinarea împotriva varicelei ar putea preveni, ulterior, apariția Zonei Zoster

joi, 14 aprilie 2022, 07:34
4 MIN
 Vaccinarea împotriva varicelei ar putea preveni, ulterior, apariția Zonei Zoster

O boală aparent banală, care face parte, cu precădere, din panoplia bolilor infecțioase ale copilăriei a revenit în atenția medicilor epidemiologi și infecționiști, ca urmare a numărului crescut din această primăvară. Este vorba despre varicelă sau vărsatul de vânt, o boală infecto-contagioasă care duce la apariţia unor vezicule pe corp. Virusul care cauzează varicela se transmite pe cale respiratorie, prin aer, sau prin contact direct cu persoana infectată. Boala este întâlnită cel mai frecvent primăvara și iarna dar, susțin specialiștii, în ultimii ani se poate constata o extindere a perioadei în care apar asemenea cazuri.

Varicela este cauzată de un virus care circulă, iar în momentul în care ajunge într-o colectivitate unde persoanele nu sunt imunizate statisticile spun că are o contagiozitate foarte mare, de aproape 90%, deci din 10 contacți, 9 fac boala.

”La noi nu se face vaccinare împotriva varicelei la copii, lucru care se poate resimți în perioada adultă. Este adevărat că marea majoritate a copiilor fac forme ușoare dar virusul nu se elimină. În perioada adultă, spre vârstnică, acel virus în stare latentă poate exacerba și atunci se declanșează Zona Zoster, o suferință îngrozitoare pentru că generează dureri foarte mari și care sunt recurente”, a explicat Prof. Dr. Doina Azoicăi, Președintele Societății Române de Epidemiologie.

Simptomele tipice includ dureri arzătoare, urmate de răspândirea unor vezicule pe piele. În cazuri rare, durerile pe traiectul nervilor senzoriali pot să persiste pentru perioade îndelungate, chiar şi după dispariţia erupţiei cutanate.

Potrivit centrului german pentru controlul bolilor, Institutul Robert Koch (RKI), aproximativ 300.000 de persoane din Germania contractează zona zoster în fiecare an, iar 5% dintre aceste persoane dezvoltă forme severe ale afecţiunii. Pe piaţă există deja un vaccin standard cu virus inactivat, care se administrează în două doze.

Un vaccin pe care comunitatea medicală și-l dorește și în România. ”Din păcate nu îl avem în România, deși sunt multe persoane care fac infecția varicelică, în copilărie sau în tinerețe, iar în momentul în care apare îmbătrânirea sau fenomenul de scădere a imunității se poate produce această reactivare a virusului latent, cu care am făcut infecția varicelică și să se declanșeze Zona Zoster. De aceea, acest vaccin, la persoane de peste 50 de ani, care nu au niște contraindicații absolute poate fi făcut. Deocamdată în România nu este, dar recomandarea există în ghidurile  internaționale”, a completat Prof. Doina Azoicăi. 

Companiile BioNTech şi Pfizer au anunţat că vor dezvolta împreună un vaccin împotriva zonei zoster, care va avea la bază tehnologia ARN mesager, utilizată deja în cazul unor vaccinuri anti-COVID-19. Studiile clinice vor începe în a doua jumătate a acestui an. Cele două companii au spus că noul vaccin va utiliza tehnologia antigenică dezvoltată de Pfizer şi procesul ARN mesager conceput de BioNTech. Ele intenţionează să împartă costurile de dezvoltare, precum şi profiturile brute generate de comercializare a viitorului produs farmaceutic.

”Un astfel de vaccin ar fi salutar, în condițiile în care suferința celor afectați de Zona Zoster este foarte greu de suportat. Sunt sute de mii de oameni a căror calitate a vieții s-ar putea îmbunătăți. Rămâne de văzut dacă vor și avea acces la acest vaccin”, a conchis Prof. Dr. Doina Azoicăi.

În acest moment, în lume, există două astfel de vaccinuri, unul folosit în Europa și unul aprobat de Food and Drug Administration (FDA) în Statele Unite, pe care însă Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) nu îl recunoaște și, în consecință nu îl administrează europenilor. 

Cum se manifestă și cum se tratează varicela?

Potrivit specialiștilor infecționiști, inițial apare durerea în gât, apar dureri de cap, dar și o roșeață pe tegument, iar în 2-3 zile apare erupția care are o anumită stadializare: în primă fază apare o erupție ca o pată pe tegument, apoi se transformă într-o veziculă și apoi în crustă. Această evoluție a leziunii este caracteristică varicelei și de aceea, de cele mai multe ori, diagnosticul se pune clinic, adică doar pe aspectul leziunilor.

Pentru că boala se transmite pe cale aeriană, din veziculele respective de la nivelul pielii din care se elimină virus și afectează persoanele cu un sistem imunitar fragil. Boala produce o scădere a imunității, de aceea este foarte important ca în această perioadă să ne ferim de alte infecții pentru că ele vor evolua mai sever.

În primul rând este interzis să se administreze aspirina, apoi boala are o perioadă de contagiozitate de aproape două săptămâni, de aceea izolarea trebuie să fie de două săptămâni.

În ce privește tratamentul, potrivit ghidurilor medicale, în primul rând se poate da un antiviral. Este una dintre puținele boli antivirale care beneficiază de un tratament antiviral, dar care este eficient dacă se dă în primele zile de boală și prin acest tratament se urmărește diminuarea evoluției bolii. Pe de altă parte, prin tratamentul antiviral se urmărește și reducerea complicațiilor, pentru că există două complicații severe în varicelă: encefalita variceloasă și pneumonia variceloasă.

Se mai administrează simptomatice pentru febră, se dau antitermice. Pentru mâncărimi se dau antihistaminice, pudră de talc în zonele unde apar mâncărimile pe tegument.

De asemenea, se recomandă o igienă bună a tegumentului. Dacă înainte se spunea în folclor că nu trebuie să te speli, dimpotrivă, este bine să te speli, dar să nu lezezi tegumentul, ci doar tamponezi mai mult, speli cu apă și săpun. Igiena tegumentului și a cavității bucale este foarte importantă.

Comentarii