VIDEO: Care este situaţia la şoseaua ce se prăvale în lac? Doar semaforul mai dă semne de viaţă pe lot 1 Iaşi-Suceava

marți, 25 aprilie 2023, 01:50
4 MIN
 VIDEO: Care  este situaţia la şoseaua ce se prăvale în lac? Doar semaforul mai dă semne de viaţă pe lot 1 Iaşi-Suceava

La două săptămâni de la producerea surpării unei porţiuni pe un drum care abia fusese recepţionat după lucrări de modernizare ce au durat peste trei ani, lucrarea e pe jumătate terminată. Amintim că, de o parte şi de alta a podului peste albia unui torent ce se varsă în Lacul Bulbucani 1, banda drumului dinspre acumularea de apă s-a surpat. Fundaţia carosabilului a cedat în condiţiile de umiditate extreme cauzate de topirea bruscă a zăpezii căzute la începutul lunii.

Zona se află deja sub monitorizare geologică, constructorul (Alpenside SRL) fiind obligat să remedieze segmentul de drum afectat. Însă, în vreme ce pe o parte a podului terenul a fost stabilizat, iar reparaţiile au redat circulaţiei drumul pe toată lăţimea lui, de cealaltă parte – spre Bulbucani – „falia” se adânceşte. Se circulă pe o singură bandă alternativ, fluxul maşinilor fiind dirijat cu semafoare amplasate de o parte şi de alta a podului.

După alunecare, CJ a renunţat la serviciile de monitorizare a mişcării terenului

Cu doar o săptămână înainte de recepţionarea Lotului 2, pe 21 martie, CJ a scos la licitaţie un contract de servicii de monitorizare geotehnică a altor segmente de drum, de data asta de pe Lotul 1 al Axei rutiere Iaşi-Suceava. Câştigătorul procedurii trebuia să amplaseze dispozitive de monitorizare a mişcărilor terenului în puncte de pe DJ 282 din Breazu, Larga Jijia şi între localităţile Movileni şi Mălăeşti. Durata contractului ar fi fost de 5 ani, în primii doi măsurătorile având o frecvenţă lunară. „În cazul în care în urma măsurătorilor se observă mişcări ale terenului, frecvenţa măsurătorilor poate fi bilunară sau chiar săptămânală”, preciza anunţul de licitaţie.

Cititi si: Politică şi asfalt: iată şoseaua care se prăvale în lac! Cât ne va ţine Axa rutieră Iaşi-Suceava

Doar că procedura a fost anulată la câteva zile după producerea alunecărilor printr-o dispoziţie a preşedintelui Consiliului Judeţean care invocă „abateri grave de la prevederile legislative care afectează procedura de atribuire sau fac imposibilă încheierea contractului”. Dispoziţia nr. 434/12.04.2023, semnată de Costel Alexe, este „la secret”, nefiind afişată pe pagina de internet a CJ.

Pe Lotul 1, doar semaforul pentru trafic alternativ mai dă semne de viaţă

Anularea licitaţiei prin care urma să fie monitorizate geotehnic cele trei puncte de pe DJ 282 ar putea să întârzie şi mai mult finalizarea Lotului 1 al Axei rutiere Iaşi-Suceava. Pe acest segment cuprins între ieşirea din municipiul Iaşi prin Copou şi Bulbucani (Gropniţa) sunt mai multe porţiuni nefinalizate, inclusiv una lungă de câţiva kilometri unde se circulă alternativ pe o singură bandă. Estimarea cea mai optimistă e că acest segment lung de 29,6 km va fi gata la vară, adică la mai bine de 3 ani şi jumătate de la începerea lucrărilor. De remarcat că, până acum, nu s-au aplicat penalităţi pentru întârziere. În schimb, au fost aprobate ajustări de preţ în favoarea constructorului.

Cititi si: Bugetul județului Iași, cât costă timpul pierdut: s-au dublat costurile pentru Axa rutieră Iași-Suceava și pentru restaurarea Filarmonicii

Cât priveşte Lotul 3 – 40,6 km de la Belceşti până la limita cu judeţul Suceava prin Cepleniţa şi Scobinţi – contractul a fost atribuit abia în iulie trecut. Până acum, carosabilul a fost frezat, parcursul a fost marcat cu indicatoare de atenţionare că se fac lucrări, iar localnicii au rămas să facă slalom printre gropile formate. Preşedintele CJ, Costel Alexe, a dat asigurări în mai multe rânduri că întreg parcursul acestui lot va fi gata până la sfârşitul anului – când ar trebui să fie finalizat întregul proiect finanţat cu fonduri europene, bani de la stat şi de la bugetul local. Cu precizarea că, aşa cum am mai scris, în urma tergiversării lucrărilor finanţarea europeană reprezintă acum mai puţin de jumătate din valoarea actualizată a modernizării celor 168 km de drum judeţean din Iaşi şi Suceava.

Cititi si: Pe drumul IS-SV, partea mai scurtă, din Suceava, va costa mai mult decât cea mai lungă, din Iaşi

Cât priveşte cele două loturi din judeţul vecin, contractele au fost reziliate anul trecut, pentru ca acum să fie atribuite din nou aceleiaşi firme, Autotehnorom. Termenul de finalizare a restului de lucrări – 80 la sută pe un lot, 60 la sută pe celălalt – este de 15 luni, fiind în mod evident depăşită limita fixată iniţial, sfârşitul anului 2023.

Cititi si: "Cotonogeală" politică pe Axa rutieră Iaşi-Suceava. Niciun muncitor la lucru, deşi sunt întârzieri mari

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii