De Sănătate

Punem punctul pe știi

VIDEO: Medicul Mihaela Bilic recomandă mai puţine mese pe zi cu pauze mai mari între ele

marți, 02 mai 2023, 11:31
2 MIN
 VIDEO: Medicul Mihaela Bilic recomandă mai puţine mese pe zi cu pauze mai mari între ele

„Pauzele lungi şi dese, cheia marilor succese! Nu, nu este vorba despre muncă, ci despre mâncare. Contrar recomandărilor făcute de mulţi nutriţionişti, 2-3 mese principale pe zi sunt suficiente pentru un adult. Când mănânci mai rar senzaţia de foame e mai uşor de ţinut în control, glicemia rămâne constantă, nu există descărcări de insulină şi se slăbeşte mai uşor.

Însă principalul motiv pentru care ar trebui sa avem pauze lungi între mese este sănătatea: pauza alimentară permite organismului să facă curăţenie. Când eliminăm gustările şi ronţăielile dintre mese, procesele de digestie au timp să se desfăşoare până la capăt, ca un ciclu complet de la maşina de spălat.

E nevoie de un interval de 4-5 ore între mese pentru un proces de curăţenie în tubul digestiv. Fenomenul se numeşte “complex motor migrant”(CMM) şi trebuie văzut ca o undă puternică de contracţie ce “mătură” toate resturile de mâncare din stomac şi din intestinul subţire. Gândiţi-vă la intestinul vostru ca la un maniac al curăţeniei: la 2 ore după masă el declanşează un program de auto-curăţare, ce are rolul de a elimina reziduurile alimentare, eventualele bacterii şi mirosurile.

Dacă noi ne apucăm să ronţăim, acest program se întrerupe şi ciclurile de auto-curăţare devin din ce în ce mai rare. Dacă ţineţi la corpul vostru, acordaţi-i o pauză de 5 ore între mese ca să aibă timp pentru “curăţenia generală”. CMM este un proces fiziologic ce are loc de câteva ori pe zi şi face parte din sistemul Detox complex cu care este dotat organismul… cu condiţia să-l lăsăm să-şi facă treaba. Procesul de digestie şi metabolizare consumă mai multă energie decât respiraţia şi circulaţia sângelui. Nu vă fie teamă să mâncaţi mai rar! Iar dacă auziţi zgomote la nivelul abdomenului, nu sunt intestinele care suferă de foame, este complexul motor migrant care face curăţenie în intestin”, a explicat medicul Mihaela Bilic.

Vezi mai multe detalii pe dcnews.ro

Comentarii