De Sănătate

Punem punctul pe știi

Virusul HIV a fost eliminat din celule, deocamdată, în laborator

miercuri, 27 martie 2024, 14:44
2 MIN
 Virusul HIV a fost eliminat din celule, deocamdată, în laborator

Un nou studiu prezentat înainte de Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase din acest an (ECCMID 2024, Barcelona, 27-30 aprilie) de către o echipă de cercetători din Țările de Jos arată cum cea mai recentă tehnologie de editare genetică CRISPR poate fi utilizată pentru a elimina toate urmele virusului HIV din celulele infectate în laborator, sporind astfel speranțele pentru un tratament de vindecare.

Cu ajutorul instrumentului de editare genetică cunoscut sub numele de Crispr/Cas9, pentru care inventatorii săi au primit Premiul Nobel pentru Chimie în 2020, un grup de oameni de știință de la Amsterdam UMC, Olanda, au reușit să țintească ADN-ul HIV, eliminând toate urmele virusului din celulele infectate, a anunțat ECCMID.

Funcționând în esență ca o foarfecă, tehnologia de editare genetică CRISPR poate tăia ADN-ul în anumite puncte, permițând eliminarea genelor nedorite sau introducerea de material genetic nou în celule.

Autorii studiului au declarat că scopul lor este de a dezvolta un regim Crispr-Cas robust și sigur, „încercând să obțină un tratament HIV universal, care să poată inactiva diverse tulpini HIV în diferite contexte celulare”.

Echipa de la Amsterdam UMC a declarat că a dezvoltat un atac eficient asupra virusului în diferite celule și în locurile în care acesta se poate ascunde.

„Aceste descoperiri reprezintă un progres esențial pentru conceperea unei strategii de vindecare”, a declarat dr. Elena Herrera-Carrillo, care a condus echipa de la Amsterdam UMC.

HIV poate infecta diferite tipuri de celule și țesuturi din organism, astfel că cercetătorii caută o modalitate de a ținti virusul oriunde apare.

În noul studiu, cercetătorii s-au concentrat asupra unor părți ale virusului care rămân aceleași în toate tulpinile cunoscute de HIV.
Oamenii de știință spun că această abordare are ca scop furnizarea unei terapii cu spectru larg, capabilă să combată în mod eficient mai multe variante de HIV.

Potrivit cercetătorilor olandezi, studiul se află la faza de dovadă a conceptului, și va necesita ample cercetări în continuare până va deveni un tratament curativ pentru HIV.

Ei spun că următoarele etape implică optimizarea căii de administrare a aplicației terapeutice pentru a viza majoritatea celulelor rezervorului HIV.
Echipa speră să conceapă o strategie care să facă acest sistem cât mai sigur posibil pentru viitoarele aplicații clinice și să obțină un echilibru corect între eficacitate și siguranță.

„Doar atunci putem lua în considerare testele clinice de ‘vindecare’ la om pentru a dezactiva rezervorul HIV”, spun cercetătorii. „Deși aceste rezultate preliminare sunt foarte încurajatoare, este prematur să declarăm că există un tratament curativ funcțional pentru HIV la orizont”, mai scriu autorii studiului.

Chiar și cu această tehnologie revoluționară, tratamentul pe termen lung pentru HIV va continua să implice medicamente antivirale puternice, au avertizat aceștia.

 

Comentarii