„Votul de aur” al lui Chirica, obţinut prin trădare, transformat în tinichea ieri de instanţă: PNL nu mai are majoritate în CL. Noi trădări? Iată scenariile!

joi, 26 octombrie 2023, 01:50
7 MIN
 „Votul de aur” al lui Chirica, obţinut prin trădare, transformat în tinichea ieri de instanţă: PNL nu mai are majoritate în CL. Noi trădări? Iată scenariile!

Contextul politic local al Iaşului se complică cu mai puţin de un an înainte de alegeri. Plecarea lui Cezar Baciu (FOTO JOS) din funcţia de viceprimar îi lasă pe liberali fără majoritate în plenul Consiliul Local (CL). Care sunt scenariile?

 

Acesta a fost şi rolul lui Baciu în executivul municipalităţii: să asigure „votul de aur”, drept pentru care a fost răsplătit cu funcţia de viceprimar. A ocupat acest post pentru 2 ani şi jumătate, timp în care a adunat o indemnizaţie totală de circa 400.000 lei (net).

Cititi si: Primarul Chirica, după “extirparea” lui Baciu din CL: “O veste nu foarte îmbucurătoare pentru mine

La final de mandat, va plăti 3.500 lei – sumă ce reprezintă cheltuielile de judecată pe care le va achita către USR. Acest partid l-a exclus încă din primăvara anului 2021, atunci când Baciu s-a aliat cu liberalii, însă viceprimarul s-a agăţat cu „dinţii” de funcţie: a deschis mai multe fronturi în instanţă, dar decizia de ieri a Curţii de Apel i-a pus capăt mandatului în fruntea Iaşului.

Cititi si: Un serial ZdI: Cine conduce Iaşul? Azi, viceprimarul Cezar Baciu, un veritabil trântor de lux

De la acest moment, USR trebuie să aştepte comunicarea deciziei instanţei şi apoi să sesizeze prefectul pentru emiterea ordinului de eliberare din funcţie a lui Cezar Baciu. Ulterior, plenul CL va lua act de ordinul prefectului, iar USR va face, în paralel, procedurile pentru desemnarea unui nou consilier local de pe lista cu care s-a prezentat la alegerile din anul 2020.

Potrivit juriştilor consultaţi de „Ziarul de Iaşi” acest lucru ar putea să se-ntâmple, cel mai devreme, spre finalul lunii noiembrie, dar liderii USR Iaşi speră la un termen mult mai rapid.

Contactat de ZDI, Cezar Baciu nu a comentat decizia instanţei. În schimb, ZDI a vorbit ieri cu mai mulţi lideri politici în noul context creat şi vă prezentăm mai jos principalele reacţii.

Cine va fi noul viceprimar?

Odată cu plecarea lui Baciu, plenul CL va avea în componenţă 11 consilieri PNL, 9 consilieri USR, 5 de la PSD şi 2 de la PMP. În prezent, există o alianţă PNL-PMP, dar cele 13 voturi nu sunt suficiente pentru deţinerea majorităţii: au nevoie de un „vot de aur”.

În primăvara anului 2021, au găsit acest vot la USR – Baciu a „trădat” şi a primit funcţia de viceprimar. În culise, două nume de la USR sunt cel mai des invocate că ar putea fi atrase de PNL: Iulian Huşanu şi Iulian Nicolau. Primul este pe punctul de a-i fi aprobat un bloc cu 9 etaje în Bucium (aproape de intersecţia cu Poitiers), iar al doilea este şeful Comisiei de urbanism şi, în acelaşi timp, arhitect: în ultimii doi ani, veniturile biroului său de arhitectură au cunoscut o creştere substanţială.

Cititi si: Mostenirea vicelui Baciu: o "gaură" în buget de 6 mil. dolari. Zeci de mii de tone de cărbune cumpărat la preţ triplu

„Nu am avut discuţii niciodată cu absolut nimeni pe acest subiect, exceptând «glumiţele» de pe holuri, şi nu voi accepta niciodată o asemenea propunere, indiferent cine o va face”, ne-a declarat ieri Iulian Nicolau, întrebat despre posibilitatea ca el să fie viceprimar.

La rândul lui, Iulian Huşanu a negat şi el existenţa unor discuţii, dar cu o nuanţă: consilierul USR ne-a spus că ar accepta o funcţie de viceprimar „dar nu în acest mandat”.

Declaraţia lui Huşanu este similară cu cea a lui Bogdan Crucianu, lider al consilierilor PSD: numele social-democratului a fost vehiculat, de asemenea, pentru postul de viceprimar. „Eu nu-mi doresc viceprimar în actuala formulă de conducere!”, a spus Crucianu. El a adăugat că, din punctul lui de vedere, „PNL şi PMP în momentul acesta conduc destinele acestui oraş“.

Surse ZDI au vorbit şi despre o altă variantă, iar unii dintre liderii politici o văd drept cea mai probabilă: noul viceprimar să facă parte tot din alianţa PNL-PMP – el va putea fi ales în virtutea prieteniilor (și intereselor) care există între anumiţi consilieri locali, indiferent de partid: votul pentru alegerea viitorului edil este secret.

Alegerea viceprimarului din partea PNL-PMP nu asigură o majoritate, dar tulburările care vor fi în partide în contextul anului electoral ar putea crea premisele unor „dezertări” din PSD sau USR, mai ales că orice excludere a unui consilier din partidul din care face parte nu va duce automat şi la pierderea funcţiei: Baciu a stat 30 de luni în post, chiar dacă a fost exclus.

Numele cel mai des invocate, din partea alianţei actuale, sunt Ciprian Bostan (PNL), Eduard Boz (PNL) şi Florin Briaur (PMP). „Dacă noul viceprimar va fi din alianţă, atunci va fi de la PMP”, ne-au declarat ieri surse politice. Bostan este lider de grup al consilierilor PNL şi derulează afaceri private, Boz conduce asociaţia metropolitană de transport şi este avocat, iar Briaur este fost jurnalist sportiv şi actual manager al clubului de fotbal.

Cititi si: PSD Iaşi, după ce edilul a rămas fără “votul de aur”: Nu facem alianțe cu primarul penal Mihai Chirica

„Este o veste care nu este foarte îmbucurătoare pentru mine, pentru CL şi pentru Iaşi. Prin lipsa viceprimarului, se dezechilibrează un pic raportul de forţe, nu pot decât să-i mulţumesc pentru activitatea pe care a făcut-o până acum, pentru felul în care a privit cu adevărat destinul oraşului, va rămâne în continuare colegul meu, sper de partid de data aceasta, dacă doreşte”, a comentat ieri primarul Mihai Chirica plecarea lui Cezar Baciu.

Despre viitoarea majoritate, edilul şeful al Iaşului a spus doar că se va încerca să se găsească „omul care să completeze echipa pentru a putea face cât mai fezabile toate proiectele oraşului”.

Este posibilă o alianţă PNL – PSD?

La nivel naţional, PSD şi PNL formează guvernul, dar, în plan local, liderii celor două filiale nu şi-au găsit o cale de colaborare. „Soluţia cea mai firească pentru buna funcţionare a CL este să înceapă să funcţioneze măcar punctual alianţa cu PSD, dacă şi colegii de acolo doresc cu adevărat să contribuie la această bună funcţionare”, este de părere liberalul Ciprian Bostan, liderul liberalilor din CL.

El a mai spus că, până acum, nu a participat la vreo discuţie care să implice negocieri cu privire la desemnarea unui nou viceprimar.

„Eu, personal, consider că trebuie să ne axăm doar pe dezvoltarea comunităţii noastre. Ne interesează doar proiectele care dezvoltă comunitatea”, a comentat Bogdan Crucianu, omologul lui Bostan de la PSD.

Într-un comunicat, liderii PSD au vorbit despre faptul că a ieşit la iveală „impostura de la vârful Iaşului” şi au subliniat că plecarea lui Baciu „nu schimbă cu nimic dezastrul din municipiu”. În acelaşi timp, social-democraţii spun că vor susţine în continuare „acele proiecte care îmbunătăţesc viaţa ieşenilor”.

„Dar, consilierii locali ai PSD vor sancţiona în continuare orice derapaj de la interesul public al executivului Primăriei şi nu vor valida incompetenţa şi lipsa de profesionalism”, a comentat şeful PSD Iaşi, Bogdan Cojocaru.

La rândul lui, şeful organizaţiei municipale a PSD Iaşi, Bogdan Balanişcu, a precizat că social-democraţii nu pot deveni „partenerii unor oameni care au lăsat Iaşul fără investiţii majore” şi care au pierdut proiecte „din cauza faptului că nu au avut bunul simţ să le depună la timp”.

Cine îl va înlocui pe Baciu: Emanuel Zanoschi

Liderul USR Iaşi Ştefan Tanasă ne-a declarat ieri că juriştii filialei deja lucrează la documentaţia care va fi înaintată prefectului cu solicitarea de a fi emis ordinul de eliberare din funcţie a lui Baciu. El ne-a precizat că dosarul va fi depus în aceste zile la Prefectură, fiind făcută şi cererea la instanţă pentru comunicarea deciziei.

Potrivit lui Ştefan Tanasă, înlocuitorul lui Baciu va fi Emanuel Zanoschi (FOTO JOS), ajuns în USR pe filiera PLUS. El este asistent universitar la Facultatea de Filosofie din cadrul UAIC, unde predă materii din zona ştiinţelor politice şi a relaţiilor internaţionale.

„Într-un moment crucial pentru comunitatea noastră, am obţinut o victorie semnificativă astăzi odată cu plecarea unui consilier. Primarul corupt nu mai are majoritate şi Iaşul poate respira. (…) Prin această plecare, spunem ferm ca USR reafirmă angajamentul de a aduce transparenţă, responsabilitate şi progres în administraţia locală”, a comentat preşedintele USR Iaşi Ştefan Tanasă.

Cititi si: INTERVIU ZDI: ”Trădătorul” USR Cezar Baciu explică de ce a votat bugetul lui Chirica

Liderul de grup al consilierilor USR Răzvan Timofciuc a spus, la rândul lui, că actualul context este unul „foarte bun pentru a negocia trecerea unor proiecte pentru oraş“. „O majoritate de monolit, cum era până acum, nu permitea acest lucru”, a declarat consilierul, el oferind apoi mai multe exemple de proiecte: spaţii şcolare noi şi săli de sport, parcuri, zone de agrement şi altele.

Comentarii